Svíčková omáčka z Moravy

Suroviny

zadní hovězí maso
1 kg
špek
100 g
mrkev
4 ks
větší celer
1 ks
petržel
2 ks
cibule
3 ks
kulička černého pepře
6-8 ks
kulička nového koření
4-6 ks
bobkový list
3-4 ks
cukr krupice
2-3 PL
smetana
200-250 ml
máslo
150 g
vývar
1-1,5 l
brusinková zavařenina
dle chuti
domácí šlehačka
dle chuti
sůl a ocet
dle chuti

Postup přípravy:

  • Maso očistíme, odblaníme, nasolíme a prošpikujeme. V masu děláme otvory po vlákně a pořádně napěchujeme tenkými nudličkami špeku.
  • Rozpálíme si pánev, nebo hrnec (kde se vám to dělá lépe), rozehřejeme část másla a orestujeme na ní všechnu cibuli a zbylý špek nakrájený na kostičky, vložíme maso. Až se zatáhne a nasaje do sebe vůni cibule a špeku, odstavíme z plotny.
  • Vyjmeme maso, dáme si ho stranou a na zbylý výpek přidáme nakrouhanou kořenovou zeleninu a oříšek másla, pocukrujeme. Plamen stáhneme v momentě, kdy se vytvoří karamelová struktura cukru. Pokud se rozhodneme pro Halali, dáme si ho rovnou do hrnce k masu a špetkou přisladíme.
  • Přidáme koření – černý pepř, nové koření a bobkové listy.
  • Řádně promícháme a necháme uležet v lednici nejlépe přes noc.
  • Druhý den vyndáme hrnec z lednice a následně dáme na sporák.
  • Maso v hrnci zahřejeme, chvíli ještě orestujeme společně se zeleninou a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. V průběhu vaření je důležité, aby se nám nevyvařila voda (pozvolna a na mírném plameni). Maso necháme vařit 1 – 1,5 hodiny, ale i déle.
  • Změklé maso vyjmeme, z omáčky odstraníme kuličkové koření a bobkové listy. Rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Dochutíme solí, cukrem a octem (podle kyselosti). Zjemníme smetanou a klidně přidáme ještě kousek másla.
  • Maso naporcujeme a vrátíme do omáčky, společně ještě krátce povaříme.
  • Servírujeme s houskovými knedlíky, maso ozdobíme plátkem citrónu s kupičkou šlehačky a lžičkou brusinek, jak kdo máme rádi, klidně více.

Hodnocení

4.6  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.2.2014 8:16| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist