Zabiják hubnutí? Skrytý cukr! Najdeš ho v chlebu, uzeninách i brambůrkách

Rozhodla ses ještě před Vánoci zhubnout a jako první krok chceš vyloučit cukr? Možná budeš překvapená, že ho nenajdeš jen v zákuscích a sušenkách, ale i v potravinách, kde bys ho rozhodně nečekala. Je jasné, že pak ti hubnutí moc nepůjde. Kde všude se skrývá?

cukr-1100x618.png Zdroj: Shutterstock

Do začátku období vánočních večírků a plesů chceš nějaké to kilo shodit a rozhodla ses být radikální a vysadit sladké. Takže už žádné čokolády, dortíky, sladké nápoje ani zmrzlina. Jenže cukr je téměř ve všech potravinách, které jíme. Máme na mysli cukr, který se do produktů přidává. Cukr se přidává i tam, kde bys ho vůbec nečekala. A tady může být zakopaný pes, proč se ti hubnutí nedaří. Kde všude ho najdeš?

Chleba a rohlíky nejsou jen slané

Kdo by čekal cukr v pečivu? Nemáme teď na mysli sladké koláče, ale rohlíky a housky, které patří do kategorie slané pečivo. Cukr se zejména přidává do toustových chlebů. Některé pekárny dokonce pečivo přibarvují. Proč? Protože teď je v módě to tmavé, takže jíš vlastně klasický rohlík z bílé mouky, který je jen ozvláštněn tím, že obsahuje karamel, aby pečivo dostalo žádoucí tmavou barvu.  A to jsme si mysleli, co jsme neudělali pro své zdraví, když jsme místo bílého rohlíku vzali ten tmavý.

Jak nenaletět? Vybírej pečivo s označením celozrnné. Ale dej pozor, protože vícezrnné či cereální neznamená zdravější. Poznáš to také podle ceny. Pokud koupíš tmavou housku za tři koruny, tak klidně vezmi jed na to, že je plná karamelu. Velkou dávku cukru spořádáš i při návštěvě rychlého občerstvení, a to si nemusíš objednat ani zmrzlinu. Hamburgery, tedy respektive housky, kterými jsou obloženy, jsou plné cukru. Proč? Protože chutnají lépe a na cukru si snadno vytvoříš závislost. Jednoduchý trik prodejců.

Uzeniny plné nejen soli, ale i cukru

Cukr se přidává i do šunek, salámů a párků. Zkrátka do potravin, kde bychom ho rozhodně nečekali. Samozřejmě, že není ve všech, pokud je šunka označena „nejvyšší kvalita“, cukr v ní být ani nesmí. V těch dalších, tedy méně kvalitních, se cukr vyskytuje a velké množství se nachází také v suchých salámech. A proč tomu tak je? Většinou jsou tyto výrobky přesoleny, protože sůl je nejlevnější konzervant a cukrem se pak chuť vyváží. Takže do sebe dostaneš sůl i cukr v jednom balení, dvě látky, kterými bys měla raději šetřit. Nauč se tedy číst obaly, ať víš, co jíš.

Dochucovadla

Ráda si přidáváš do jídla kečup a svoje oblíbené špagety si bez něj nedokážeš ani představit? Tak to si pak odpusť zákusek, protože sladkého už jsi měla dost. Do kečupu, ale i do dalších dochucovadel se cukr přidává, proto bys měla pozorně číst složení. Věděla jsi, že v některých kečupech je dokonce více cukru než ve zmrzlině? V jedné velké polévkové lžíci je zhruba jedna kostka cukru. Nejlepší je si udělat domácí kečup z rajčat. A že to není ono? No právě proto, že tam není velké množství cukru, soli a dalších látek, které rozhodně nejsou dobré pro tvé zdraví. Cukr najdeš dokonce i v sypkých směsích do polévek i v pytlíkových polévkách a omáčkách či v dresincích na saláty.

Přečti si také:

Slané pochutiny

Máš chuť na něco slaného a říkáš si, že brambůrky nejsou zrovna nejzdravější, ale aspoň v nich není cukr? Tak to je velký omyl. Smažené bramborové lupínky nebo například buráky ve wasabi prášku cukr právě obsahují. Jen si přečti složení a překvapí tě, že na etiketě u některých výrobků je dokonce umístěn cukr před solí. Chipsy s cukrem je asi fakt to nejhorší, čím si můžeš zpestřit večer u televize.

Zelenina s příchutí cukru

Pokud jsi líná škrábat a krájet čerstvou zeleninu a místo toho hodíš na pánev obsah plechovky s hráškem nebo kukuřicí, tak si buď jistá, že ze zdravého jídla je rázem nezdravé. Konzervovaná zelenina, byť s nápisem ve slaném nálevu, cukr prostě obsahuje. Cukr či nějaké sirupy přidávají výrobci i do ovocných konzerv či sušeného ovoce, přitom to je samo o sobě sladké a přidaný cukr je zkrátka naprosto zbytečný.

Pozor na složení, cukr může být skrytý pod jiným názvem

Pečlivě sis přečetla etiketu a o cukru ani zmínka? Tak to pozor, možná se sladká nálož skrývá pod názvem glukózo-fruktózový sirup a ten rozhodně není o nic zdravější, zato je o hodně levnější, proto jej řada výrobců používá a ty po něm pak pěkně přibíráš.  Možná si říkáš, že fruktóza je přece i v ovoci a to zdravé je. To ano, ovoce totiž obsahuje enzymy, které cukry pomáhají štěpit. Ty ale v sirupu nejsou a tam se fruktóza přeměňuje na tuk, který se ti ukládá zejména v oblasti břicha.

15.11.2023 11:00| autor: Alžběta Bublanová | zdroj: Autorský článek Alžběta Bublanová na základě etiket jednotlivých druhů potravin

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist