Mýty a fakta o hubnutí. Čemu můžeš věřit a čemu ne?

A je to tady – leden a s ním i předsevzetí shodit nějaká ta kila navíc. Máš to tak každý rok, ale hubnout se ti nedaří? Možná proto, že věříš celé spoustě mýtů, které o hubnutí kolují a na které každý den narážíš. Jaké chyby ti nejvíc brání v hubnutí a co naopak mýty vůbec nejsou?

hubnuti-myty-a-fakta-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Kolem hubnutí už toho bylo sepsáno tolik, že nemáš ani nejmenší šanci se v tom všem orientovat. Podle nás vůbec nejlíp zabírá používání selského rozumu. Přesto všechno se stále setkáváš s mýty, které o hubnutí kolují. Ty nejznámější jsme vzali a zkonzultovali s odborníky. Tady máš výsledek:

1. MÝTUS: Když snížím příjem cukrů, zhubnu?

FAKT: S cukry, lépe řečeno se sacharidy, to není tak jednoznačné. Existují totiž dva typy – jednoduché a složité. Jednoduché cukry obsahují například průmyslově vyráběné sladkosti, které tělu nic dalšího nepřináší, žádné vitamíny, minerální látky ani vlákninu. Naopak celozrnný chléb, fazole nebo přírodní ovesné vločky s vysokým podílem složitých cukrů jsou lidskému organismu prospěšné. Vyvážená strava by měla obsahovat až 50 procent zdravých sacharidů. Jejich dostatek navíc zmírní i tvou touhu po „špatných“ cukrech.

Hlavní příčinou přibývání na váze jsou nejčastěji jednoduché cukry. Jejich konzumace se promítá v tukových polštářích na břiše i na bocích. Potraviny s obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem jsou oproti nim zdraví prospěšné, ale ani s nimi se to nesmí přehánět,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

2. MÝTUS: Po nízkotučných výrobcích nemůžu přibrat?

FAKT: Produkty s nálepkou „nízkotučný“ nebo „bez tuku“ jsou obvykle vyráběny s pomocí přidaného cukru, potravinového škrobu či soli. To způsobuje, že si sice kupuješ zázračně odtučněný výrobek, ale ve finále konzumuješ minimálně stejný počet kalorií, jako se nachází v jeho běžné formě. Nenech se oklamat marketingovými hesly na obalech, nauč se je číst. Nízkotučné výrobky z vyvážené stravy rozhodně odstraň.

3. MÝTUS: Jíst pozdě večer znamená ztloustnout?

FAKT: Lidé, kteří jedí v nočních hodinách, mají skutečně sklon k nadváze. Jako důvod se však neuvádí denní doba příjmu potravy, ale to, že noční jedlíci většinou sáhnou po kalorickém polotovaru, aby rychle zahnali hlad. Někteří lidé s plným žaludkem špatně spí, přičemž únava následující den bývá dalším spouštěčem chuti na nezdravá jídla. A dostáváš se do začarovaného kruhu. Kvůli únavě sáhneš po rychlé energii v podobě sladkostí a večer zaženeš vlčí hlad hromadou nezdravých jídel. Není to tedy o tom, jestli jíš večer, ale co jíš večer.

4. MÝTUS: Díky hladovění zhubnu rychleji?

FAKT: Pokud se rozhodneš držet půst, který bys měla držet maximálně 36 hodin a přijímat jen tekutiny, případně zeleninu, může půst fungovat. Ospalý metabolismus náhlý nízký energetický příjem šokuje tak, že krátkodobě zrychlí spalování. „Pokud však hladovíte přes den a večer to nevhodně doháníte nebo jíte stylem pouze jednou dvakrát denně a přitom skladba jídla je nevhodná, pak bude tělo reagovat opačně. Bude zásoby ukládat,“ varuje Monika Bartolomějová.

5. MÝTUS: Při hubnutí pomáhá nastavit si reálné cíle?

FAKT: Teoreticky to dává smysl. Když si stanovíme příliš ambiciózní mety a nedaří se nám je plnit, s větší pravděpodobností se vzdáme. Neplatí to však pro každého. Někteří lidé mají v povaze, že potřebují silnou výzvu, aby ze sebe dostali to nejlepší.  Pokud chceš hubnout a vydržet, zkus do hubnutí zapojit i svého partnera, kamarádku nebo kolegyni v práci. Ve dvou se to, jak známo, lépe táhne a i hubnutí ti půjde snáz.

6. MÝTUS:  Když chci zhubnout trvale, musím hubnout pomalu?

FAKT: I když je pravda, že většinu „rychlodietářů“ postihne známý jo-jo efekt, opět to nemusí platit pro každého. Především lidé s vysokou obezitou dokáží zhubnout za jediný rok přes dvacet kilogramů (například ze 130 na 110 kilo) a být stále úspěšní. Jen si vyber k hubnutí tu správnou formu, zaručené diety ani prášky ti nepomohou.

7. MÝTUS: Všechny kalorie jsou si rovné?

FAKT: Energetický příjem v potravě měříme pomocí kalorií nebo kilojoulů. Každá kalorie nese stejné množství energie, to je pravda. Ovšem různé kalorické zdroje mají různé účinky na naši váhu a zdraví.

„Každá potravina prochází svou metabolickou cestou, během níž ovlivňuje hormonální hladinu a ukládání tuků v těle. Proteinové, tukové a sacharidové zdroje kalorií se chovají odlišně. Je zřejmé, že i když přijmete stejné množství energie z ovoce či klasického cukru, efekt a přínos pro organismus bude odlišný. Protein má zase oproti tukům a sacharidům moc více zasytit, a protože je náročné bílkoviny trávit, stojí to tělo i více energie,“ vysvětluje odbornice na výživu Monika Bartolomějová.

Přečti si také:

8. MÝTUS: Při hubnutí nesmíš přibrat?

FAKT: Tento rozšířený omyl je častou příčinou ztráty motivace během hubnutí. Většinu lidí vyděsí, když po prvotním shození kil váha stagnuje anebo i trochu přiberou. Jde však o naprosto přirozený jev – v řádech týdnů tělesná hmotnost obvykle kolísá až o několik kilogramů.

„Pokud váha ukazuje vyšší hodnotu, ještě není důvod k obavám. Rozdíly způsobuje nezpracovaná strava v trávicím systému nebo zadržovaná voda v těle. Své hubnutí proto sledujte v dlouhodobém horizontu, malé výkyvy na váze jsou normální,“ uklidňuje trenérka Markéta Brožová.

9. MÝTUS: Za obezitu může slabá vůle?

FAKT: Je zcela špatně domnívat se, že za váhovým přírůstkem člověka pokaždé stojí jeho neschopnost se ovládnout. Obezita je složité onemocnění způsobené celou řadou faktorů. Na vině bývají četné genetické proměnné nebo zdravotní indikace, jako jsou deprese, syndrom polycystických vaječníků, onemocnění štítné žlázy a další. Roli hraje také dědičnost. Obézní lidé většinou bojují s biologicky danou dysfunkcí hormonů, které mají na starosti tělesnou hmotnost. Proto musí vyvinout větší úsilí při hubnutí i udržení váhy.

10. MÝTUS: Při redukci váhy je důležité snídat?

FAKT: Studie ukázaly, že lidé, kteří nesnídají mají skutečně větší sklon k přibírání na váze. Nemůže to ale být tím, že tito lidé žijí obecně víc nezdravě? Na tuto otázku odpověděl výzkum z roku 2014 (Obesity – diet myths and facts), který po čtyři měsíce sledoval přes tři stovky mužů a žen. Ti buď snídali, anebo snídani přeskakovali. Žádný efekt jednoho nebo druhého chování na změnu hmotnosti se však neprokázal.

„Opět se dostáváme k tomu, že každý organismus je individuální. Někomu snídaně vyhovují, jinému ne. Primárně bychom se měli vyhýbat přejídání, ke kterému nás svádí nepravidelné stravování a nedostatek času během dne. Jestli jedinec snídá, nebo snídani vynechává a poprvé jí až dopolední zdravou svačinu, není podstatné,“ souhlasí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

5.1.2024 12:00| autor: Redakce z dostupných zdrojů | zdroj: nutriční specialistka Monika Bartolomějová, Obesity - diet myths and facts, trenérka Markéta Brožová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist