Femina.cz > Vše o hubnutí > Drastická dieta aneb Jak rozhodně nehubnout
Drastická dieta aneb Jak rozhodně nehubnout
Nemalá část lidí při hubnutí sáhne po radikální redukční dietě. Může to však nadělat více škody než užitku, taková dieta může způsobit ztrátu hmotnosti, únavu, ztrátu svaloviny, vypadávání vlasů, snížení srdečního tepu nebo i depresi. Odbornice na výživu radí, jak to rozhodně nedělat.
Diety, které nezvládneš držet, prostě nejsou funkční
Cesta k hubené postavě a zdravému tělu je běh na dlouhou trať. Pokud ti někteří zastánci diet nabídnou něco dlouhodobě neudržitelného, nezdravého nebo neprospěšného, tak to nebude ten správný způsob. To potvrzuje i Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse, která k tomu dodává, že striktně omezující diety jsou velmi často chuťově neuspokojivé.
„Člověk se už po pár dnech na takové dietě začne těšit na to, až omezení v jídle skončí, což s sebou nese celou řadu důsledků. Jedním z nich je zpravidla to, že po dietě člověk přibere ještě o něco víc, protože tělo má stále snížený výdej energie. To je ostatně už dobře známý jojo efekt,“ varuje před razantními dietami Věra Burešová.
Jaké nejčastější chyby děláme?
První chyba: Vysazení velké části sacharidů ze stravy
Vyřazení velké části sacharidů z jídelníčku v podobě tzv. low carb diet jsou dnes velmi rozšířenou variantou s obrovskou propagací. Je to však nutné? „Omezení sacharidů do určité míry může být prospěšné, což však neznamená, že pro všechny se hodí přísná nízkosacharidová strava. Z mého pohledu není pro zdravého člověka nutné ani vhodné tak zásadní omezení až vyloučení zdrojů složených sacharidů, tedy i některých skutečných potravin, jako jsou obiloviny, luštěniny, kvalitní pečivo, ovoce a zelenina,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová a dodává, že pro naprostou většinu nízkosacharidových diet řadí mezi směry, které jsou dlouhodobě neudržitelné.
Pro inspiraci: Redukce či úplné vysazení sladkého pití, mléčných výrobků s přidaným cukrem a průmyslově zpracovaných sladkostí je pro tělo vhodné, ale low carb dieta přijde vhod pouze krátkodobě. A při některých zdravotních komplikacích může být i nebezpečná.
Druhá chyba: Prostě jedno jídlo vysadím
Častý a také populární způsob, jak hubnout, je vynechání jednoho jídla, nejčastěji večeře. U velké části lidí vynechání večeře způsobí akorát větší hlad v pozdějších hodinách, kdy pak dochází k nájezdům na lednici, přičemž o tom, jak je tato noční svačinka zdravá nebo plnohodnotná, asi ani nemusíme psát. Každopádně vše není tak černobílé, jak se zdá, v některých případech to může být i prospěšné. „Vynechání jídla či dokonce přerušovaný půst může být v některých případech prospěšný. Půst se doporučuje například jako prevence obezity či cukrovky II. typu. V každém případě však platí, že každý jsme individuální. Důležité je především jíst kvalitní, nutričně vyvážené jídlo a poslouchat své tělo. Univerzální stravovací způsob zkrátka neexistuje,“ tvrdí výživová poradkyně.
Třetí chyba: Vynechávání potravin obsahujících lepek
Dieta založená na vysazení lepku prospívá lidem s celiakií nebo potravinovou alergií na lepek. U nich dochází k poškození sliznice tenkého střeva, respektive k vyhlazení klků nebo otoku stěny tenké kličky. U zdravého člověka k žádným komplikacím nedochází, a proto není potřeba se lepku vyhýbat. Při absenci potravin obsahujících lepek navíc přicházíš o další tělu prospěšné látky, jako je vláknina, minerální látky nebo třeba vitamíny B. „Mimo to absence lepku nedělá potravinu zdravější ani dietnější. Zaměřte se raději na konzumaci kvalitních a co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou čerstvá zelenina a ovoce, libové maso, ryby, luštěniny, oříšky, kvalitní celozrnné pečivo a další,“ doporučuje Věra Burešová.
Informace navíc: Tento typ diety může být velmi prospěšný ve chvíli, kdy se při dietě nepoužívají průmyslově zpracované potraviny. Ovšem i přesto tato dieta je pro lidi s celiakií a ne pro zdravého člověka.
Čtvrtá chyba: Bojím se příjmu tuků
Tuky jsou základní složkou potravy, zdrojem velkého množství energie. Mají celou řadu funkcí, jako je vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, tvoří ochranu pro orgány před nárazy a dalším mechanickým poškozením a také nosí chuť. Nedává proto žádný smysl je vyřazovat. „Některé tuky, konkrétně trans mastné kyseliny, skutečně mají na organismus negativní vliv a mimo jiné vedou k nadváze, v případě polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6 se však konzumace tuků bát nemusíte. Bez obav zařaďte do jídelníčku ořechy, semínka, tučnější ryby či třeba avokádo,“ dává své tipy Věra Burešová.
Pátá chyba: Nahrazení pestré stravy koktejly
Dobře připravené koktejly mohou mít celou řadu nutričně hodnotných složek, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny a minerální látky, přesto by neměly tvořit náhražku jídla. „Doplňky stravy mohou posloužit jako rychlá svačina, pokud nestíháte a víte, že byste se jinak odbývali. Některé bylinné produkty jsou pro změnu vhodné k doplnění chybějících vitamínů a minerálních látek, avšak základem by měl být vždy vyvážený stravovací plán. Za mě doporučuji jídlo na bázi středomořské stravy, která je velmi chutná a snadná na přípravu,“ tvrdí Věra Burešová.
Přečti si také:
- Spánek jako pomocník při hubnutí. Jen musíš vědět, v kolik hodin si jít lehnout
- Dieta? Zařaď do jídelníčku jablečný ocet. Z jeho schopností budeš nadšená
- Návyky, kterými si blokuješ hubnutí. Na tohle si dej pozor!
Jak teda na to hubnutí?
Jez nutričně hodnotná jídla z co nejméně průmyslově zpracovaných potravin. Dodáš tělu potřebné živiny a zároveň budeš sytá a postupně se bude snižovat chuť na průmyslově zpracované potraviny. Věra Burešová k tomu na závěr dodává: „Konkrétní složení jídelníčku je vždy nutné přizpůsobit individuálním potřebám každého člověka a dbát na to, aby mu jídlo chutnalo a prospívalo, protože jedině tak u něj dlouhodobě vydrží.“
text: nutriční terapeutka Věra Burešová, foto-zdroj: shutterstock.com