Mlsání bez výčitek: 3 recepty na dobroty, po kterých nepřibereš

Držet dietu, když tě čeká oslava nebo grilovačka, je prostě peklo. Tolik by sis chtěla dopřát nějaký ten dortík nebo jinou dobrotu, ale bojíš se, že ztracená kila půjdou zase zpátky nahoru. Nemusí. Můžeš mlsat, a přitom nepřibrat. Jde to a snadno! Tady máš tři super recepty, po kterých nepřibereš.

zdrave-hubnuti-1100x618.png Zdroj: iStock

Co můžeš i při hubnutí mlsat bez výčitek?

Pokud se nechceš trápit dietami, uživat si mslání, kafíčka s dortíkem a sladkých dobrot, pak se jich nemusíš hned vzdávat. Stačí některé ingredience vyměnit za jiné a hned bude pokrm mnohem méně kalorický. Takt řeba hroudu másla zastoupí kokosový olej, brambory zase květák, špagety se mohou namísto sýru posypat například kousky oříšků kešu.

Své „náhradníky“ má také čokoláda, sladkosti či zmrzlina. A jejich největším plusem je, že ti po nich nevystřelí hladina krevního cukru do závratných výšin a ty nebudeš mít později opět chuť na něco podobně energicky vydatného. Navíc se nestaneš závislou na cukru. Jak na to?

Inspirovat se můžeš v následujících receptech:

Jahodovo-čokoládové brownies

Nutriční hodnoty na 1 porci: kalorie 160, cukr 20,8 g, tuk 4,5 g, sůl stopové množství

Suroviny: 200 g hořké čokolády s nejméně 70 % kakaa, 2 středně velká vejce, 200 g třtinového cukru, 150 g nízkotučného řeckého jogurtu, 150 g hladké mouky, 2 lžičky jahodového džemu, čerstvé jahody

Předehřej troubu na 170 stupňů a do zapékací nádoby (ideálně 20 x 20 cm) vlož pečicí papír. Čokoládu rozehřej s trochou vody, mezitím vyšlehej v míse vejce, postupně přidávej cukr a pak vše zamíchej do jogurtu. Do směsi vmíchej čokoládu, pak do ní přes sítko prosej mouku. Opatrně zamíchej. Půlku směsi vlij do nádoby a poté ji potři jahodovým džemem, přelij druhou půlkou. Peč 30-35 minut. Brownie by měl mít na povrchu krustičku, vevnitř ale musí zůstat měkký. Nejlépe je servírovat brownies s čerstvými jahodami.

Čtěte také:

Zdravé palačinky

Nutriční hodnoty na 4 porce: kalorie 1 880, bílkoviny 59 g, cukr 10 g, tuk 172 g

Suroviny: 240 g mandlí, lžička lněného semínka, lžička jedlé sody, velké vejce, 60 g neslazeného mandlového mléka, 240 g kokosového oleje, 2 lžičky kokosového oleje.

Smíchej nadrcené mandle, lněná semínka a sodu. V další nádobě vyšlehej vejce, přidej mléko a rozpuštěný olej a vyšlehej dohromady. Pak smíchej obsah obou nádob, je-li potřeba, přidej mléko. Teflonovou pánev lehce potři tukem. Palačinky peč 3 minuty na obou stranách. Servíruj s řeckým jogurtem, javorovým sirupem, ovocem.

Rybí koláč

Nutriční hodnoty na 4 porce: kalorie 1 901, tuk  89 g, bílkoviny 191 g, cukr 17 g

Suroviny: Půl kila brambor, středně velký tuřín, 200 g krémového sýra s bylinkami, 650 g tresky nakrájené na větší kousky, 100 g vařených a oloupaných krevet, lžička čerstvé petržele, sýr

Brambory společně s tuřínem povař 20 minut. Předehřej troubu na 190 stupňů. Na pánvi zahřej měkký sýr, dokud nezíská hladkou konzistenci. Vzniklou omáčku nalij do zapékací misky. Přeceď brambory a tuřín, dobře je rozmačkej, do směsi zamíchej rybu a krevety. Přidej sůl, petržel a pepř a dej vše do zapékací nádoby. Peč 25-30 minut, poté přidej trochu sýru a zapékej 5 minut. Servíruj se zeleninou dle tvého výběru.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist