Vepřové maso se zelím a knedlíkem

Suroviny

vepřový bůček nebo plec
750 g
cibule
2 ks
česnek
2 stroužky
olej
hladká mouka
2 PL
voda na podlévání
kmín, sůl
hlávkové bílé zelí
1 kg
syrová nastrouhaná brambora
1 ks
voda na dušení
cukr
ocet

Postup přípravy:

Maso: 750 g vepřového bůčku nebo plece, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 1 lžíce hladké mouky, voda na podlévání, kmín, sůl

Na zelí: 1 kg bílého hlávkového zelí, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 syrový nastrouhaný brambor, voda na dušení, sádlo nebo olej, kmín, sůl, cukr, ocet

Na knedlíky: 1 kg ve slupce vařených brambor, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, 150 g pšeničné krupice, sůl

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v oleji dozlatova. Vložíme ji do pekáčku a na ni přidáme vepřové maso nakrájené na větší kostky. Posypeme kmínem a na plátky nakrájeným česnekem. Vložíme do trouby zahřáté na vysokou teplotu, po pěti minutách ji snížíme na 180 °C a poté pečeme ještě asi 45 minut. Občas promícháme a mírně podléváme. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.

Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme a vyřízneme košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky, spaříme vařící vodou a scedíme. Zalijeme trochou vody a za občasného míchání dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme kmín, zaprášíme prosátou moukou a mírně osmahneme. Spolu s nastrouhaným bramborem vmícháme do zelí. Dusíme doměkka. Na závěr zelí dochutíme cukrem, octem a solí a ještě krátce podusíme.

Studené vařené a oloupané brambory prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, krupici a osolíme. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvoříme váleček. Vkládáme do vařící vody a zvolna vaříme 15-20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Hodnocení

4.2  Hodnoceno: 6x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.8.2010 5:19| autor: Lenka Tůmová

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist