1. Čočku přebereme a v sítu důkladně propláchneme.
2. Pak ji vsypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou, aby byla zcela potopená a uvedeme do varu. Vodu osolíme a čočku na mírném ohni pod poklicí vaříme asi 40 minut – až do změknutí.
3. Pokud se nám voda během vaření vyvaří, podlijeme čočku znovu horkou vodou nebo zeleninovým vývarem.
3. Po uvaření čočku scedíme a vývar zachytíme do jiného hrnce.
4. V hluboké pánvi rozehřejeme tuk a na něm dorůžova osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli.
5. Tu pak poprášíme hladkou moukou a za stálého míchání orestujeme a poté zalijeme zachyceným vývarem z čočky a důkladně prošleháme.
6. Do omáčky vmícháme ocet (podle chuti i víc) a na mírném ohni za stálého prošlehávání směs povaříme.
7. Potom vmícháme čočku a dochutíme solí a pepřem.
TIP: Krušnohorská čočka na kyselo může být podávána se sázenými vejci nebo rozškvařenou uzenou slaninou, opečenými vuřty, vařeným uzeným masem apod.Jako příloha nám bude chutnat čerstvý chléb. Dobrou chuť!