Mouku prosejeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek a muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na devět kousků – ze čtyř kousků vyválíme dlouhé válečky, které spleteme do copu, přendáme na tukem potřený plech a dlaní podélně zmáčkneme, z dalších tří kousků těsta upleteme druhý cop, položíme ho na první cop a těsto opět zmáčkneme. Ze dvou zbylých kousků vyválíme válečky, stočíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy. Těsto necháme ještě 10 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zvolna pečeme. Po 8 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vánočku upečeme dozlatova.