Do hrnku nalijte část mléka, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce mouky a lžíci cukru. Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, část dejte stranou, přidejte do mísy sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek, fenykl, žloutky rozmíchané se zbylým mlékem, cukr a vlažné máslo. Zalijte vzešlým kváskem, směs dobře rozmíchejte, postupně zahustěte zbylou moukou. Vypracujte vláčné, ne moc tuhé těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte dobře vykynout. Pak do něj zapracujte rozinky a nasekané mandle. Formu na vánočku vytřete vrstvou másla, naplňte těstem a dobře ho vmáčkněte do stran. Zakryjte opět utěrkou a nechte alespoň půl hodiny kynout. Vánočku vložte do předehřáté trouby, prvních 10 minut pečte při vyšší teplotě, pak teplotu zmírněte a zvolna upečte dozlatova. Upečenou vánočku nechte asi půl hodiny chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a pocukrujte.