Těsto: 50 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 90 g krupicového cukru, 3 vejce, 30 g hořké čokolády, 3–4 lžíce oleje, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Náplň: 2 kelímky smetany ke šlehání, 80 g cukru, 100 g lískových nebo vlašských oříšků (namletých), 100 g másla, 1 vanilkový cukr, ostrá zavařenina na potření, nasekané oříšky a čokoládové hoblinky na ozdobení
Čokoládu rozehřejte za stálého míchání ve vodní lázni. Bílky vyšlehejte s částí cukru na pevný sníh. Žloutky utřete s čokoládou a zašlehejte do sněhu. Vsypte prosetou mouku, zbylý cukr a olej a zlehka umíchejte vláčné těsto. Naplňte jím vymazanou a vysypanou dortovou formu a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Korpus upečte (asi 35 minut), špejlí vyzkoušejte propečenost těsta, potom nechte chvíli vychladnout, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout úplně. Z korpusu odkrojte asi 1 cm tenký plát a ten rozdrobte do misky. Silnější plát namažte zavařeninou a nechte zaschnout. Svařte 1 kelímek smetany s oběma cukry, přidejte mleté oříšky a opatrně vařte asi 2 minuty do zhoustnutí (občas promíchejte). Směs nechte vychladnout, smíchejte se změklým máslem a ušlehejte do krému. Potom vmíchejte rozdrobenou část korpusu a krém natřete na zavařeninu. Druhý kelímek smetany ušlehejte na tuhou šlehačku a potřete jí dort (nebo ozdobte pomocí cukrářského sáčku). Povrch posypte nahrubo nasekanými oříšky a hoblinkami čokolády. Nechte v chladu ztuhnout a pak podávejte.