Pečená husa s ovocem a kmínem

Suroviny

husa

1 ks

jablko

2 ks

hruška

2 ks

snítka levandule

voda na podlévání

kmín

sůl

Postup přípravy:

Husu omyjeme, za všech stran i zevnitř, nasolíme ji a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Troubu předehřejeme na 190 °C. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Husu pak obložíme jablky nebo hruškami nakrájenými na měsíčky a zbavenými jádřinců (několik měsíčků vložíme i do vnitřku husy), posypeme trochou kmínu a pekáč dáme do trouby. Během pečení vidličkou propichujeme kůži husy, jednak mezi stehny a trupem, ale také mezi křídly a trupem (pozor! ne až do masa, jde nám o to, aby jsme se zbavili husího sádla a ne šťávy). Sádlo, které nám vytéká postupně odebíráme naběračkou do čisté nádoby, začneme ho však odebírat, až je vyškvařené a pěkně čiré, do této doby husu znovu nepodléváme. Během pečení ji občas přeléváme částí vyškvařeného sádla a přiměřeně doléváme horkou vodu. Jakmile je husa na hřbetě upečená dozlatova, otočíme ji a pokračujeme v pečení a sbírání sádla, dokud se nám neupeče dozlatova i z druhé strany, pečeme tedy cca 1-1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndáme na mísu a přikryjeme ji. Z pekáče sebereme zbylé sádlo a přilijeme horkou vodu, abychom měli dostatek šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabeme do šťávy a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec husu naporcujeme, vložíme zpět do pekáče a necháme ji v otevřené troubě ještě chvíli.

Hodnocení

4.5  Hodnoceno: 2x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
8.11.2015 4:59| autor: viki11

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist