Vánočka s rozinkami a mandlemi

vanocka-1100x618.jpg Zdroj: www.profimedia.cz

Suroviny

hladká nebo polohrubá mouka
500 g
droždí
1 kostka (42 g)
pískový cukr
100 g
mléko
200 ml
sůl
1/2 ČL
žloutek
2 ks
tuk
125 g
nastrouhaný muškátový oříšek
1 špetka
rozinky
100 g
vejce na potření
1 ks
na plátky nakrájených mandlí
50 g
tuk na vymazání plechu
dle potřeby

Postup přípravy:

Mouku prosejeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek a muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na devět kousků – ze čtyř kousků vyválíme dlouhé válečky, které spleteme do copu, přendáme na tukem potřený plech a dlaní podélně zmáčkneme, z dalších tří kousků těsta upleteme druhý cop, položíme ho na první cop a těsto opět zmáčkneme. Ze dvou zbylých kousků vyválíme válečky, stočíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy. Těsto necháme ještě 10 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zvolna pečeme. Po 8 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vánočku upečeme dozlatova.

Hodnocení

1.7  Hodnoceno: 6x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
18.12.2018 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist