Šípková omáčka s kančím masem a červeným vínem

Suroviny

kančí maso (plec nebo kýta)
0,5 kg
slanina
10 dkg
mrkev
1-2 ks
menší petržel
1 ks
větší celer
1/4 ks
cibule
1 ks
červené víno suché
250 ml
silný šípkový čaj
150 ml
šípková zavařenina
3-4 PL
máslo nebo olej
2 PL
vývar
400-600 ml
špek
dle potřeby
sůl
dle chuti
kulička černého pepře
4 ks
bobkový list
2 ks
jalovec
1 špetka
tymián
1 špetka
citron
1 plátek

Postup přípravy:

  • Kančí maso prošpikujeme, nasolíme a orestujeme na pánvi s máslem nebo olejem.
  • Přidáme najemno nakrájenou cibuli a slaninu na kostičky. Vyškvaříme společně s výpekem z masa.
  • Maso vyjmeme a na výpek přidáme zeleninu a koření.
  • Vrátíme maso, podlijeme vínem a čajem, dáme pár lžic zavařeniny.
  • Vše opatrně dáme do pekáčku a vaříme v troubě, dokud kančí maso nezměkne.
  • Během pečení sledujeme výpek, nesmí se připálit. K dispozici máme vývar nebo vodu na podlití.
  • Když omáčce zredukujeme objem a maso je už měkké, nepodléváme už zbytečně vodou nebo vývarem. Ztratí se nám chuť.
  • Omáčku propasírujeme (pracnější přes plátýnko) nebo rozmixujeme. Důležité je z omáčky předem odstranit kuličky pepře, jalovce a také bobkové listy.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem, kopečkem šlehačky a plátkem citrónu. Omáčku servírujeme ve stylu přelití na maso rovnou sběračkou nebo v omáčníku na stůl. Designová nádobka a možnost nabrat omáčky, kolik kdo má rád, je nejjednodušší a navíc je dekorací. Zavařenina smíchaná s trochou vody umožní na talíř vykouzlit „cik cak“ ozdobu.

Rychlejší příprava spočívá i v tom, že si kančí předem naložíme s rozpuštěným máslem, kořením a necháme přes noc v lednici. Maso do sebe natáhne chuť špeku a je výtečné.

Hodnocení

4.3  Hodnoceno: 9x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.2.2014 8:57| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist