Alsasský šugrut se zelím a slaninou

Suroviny

kysané zelí
1 kg
větší cibule
2 ks
bobkový list
2 ks
kuličky koriandru
5 ks
hřebíček
5 ks
česnek
3 stroužky
brambory
0,5-1 kg
klobásy, uzené
bílé víno
2-3 dcl
anglická slanina
200-500 g

Postup přípravy:

1. Pro přípravu je nutný nerezový hrnec se silným dnem, případně silný hliníkový hrnec s nepřilnavou vrstvou. Původně se toto jídlo dělalo v litinovém hrnci ale na plotně kde bylo teplo rovnoměrněji rozloženo.

2. Ze slaniny nakrájíme tolik cca 5 mm silných plátků aby bylo dno hrnce pokryto. Na tuto vrstvu se rovnoměrně rozloží kysané zelí smíchané s cibulí nakrojenou po délce na polovinu a poté rozkrájenou na tenká polokolečka. Navrch se dá koření, celé oloupané brambory, zbytek slaniny, klobásy a pod.

3. Podlije se vínem, zavře poklicí a dá na plotnu vařit . Až se začne vařit zmírní se teplo a vaří se celkem 1 hodinu. Je nutno hlídat podlití aby se to odspodu nepřipálilo. Další podlévání je lepší vodou, je-li vína mnoho tak jídlo hořkne. S kvalitním kysaným zelím není nutno solit ani sladit. Pokud se Vám ale zdá že je to nutné, tak opatrně. Přisladit je možno trochou 100% jablčné šťávy. Při podávání se na talíř upraví zelí, brambory a maso a servíruje se.

Hodnocení

4.9  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
7.12.2010 11:40| autor: El

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist