Výborný guláš se žampiony a vínem

Suroviny

hovězího masa na guláš
800 g
cibulí
5 ks
žampiónů
8 ks
slaniny
50 g
oleje
2 PL
červeného vína
200 ml
zakysané smetany
100 ml
bujónová kostka
1 ks
bobkové listy
2 ks
kuliček černého pepře
8 ks
kuliček nového koření
6 ks
jalovčinek
5 ks
sůl
hladké mouky
2 PL
másla
50 g
estragonu
1 PL

Postup přípravy:

Surovin je to spousty, ale tento guláš nebo omáčka – jak chcete – stojí skutečně za to. Začínáme jako obvykle. Maso opláchneme a nakrájíme na gulášové kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i slaninu. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvaříme nakrájenou slaninu, na tom osmahneme cibuli a opečeme po všech stranách kostky masa. Podlijeme vývarem z kostky bujónu, zamícháme a pod pokličkou dusíme asi 3/4 hodiny. Občas zkontrolujeme, aby se nevydusila všechna tekutina a zamícháme. Zatím oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky. Po uplynutí stanovené doby přidáme všechno koření a sůl a dusíme dál, až se maso změkne a téměř všechna tekutina vysmahne. Potom podlijeme vínem (případně horkou vodou) a chvíli dusíme. Přidáme zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou, na plátky pokrájené žampiony (nebo jiné čerstvé houby) a pomalu povaříme. Nakonec vmícháme oříšek másla a lžičku estragonu, ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo višňovým kompotem.

Hodnocení

4.4  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
9.10.2013 8:21| autor: xpoupatkox

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist