Vánočka z kynutého těsta

vanocka-1100x618.png Zdroj: Shutterstock

Suroviny

hladká mouka Babiččina volba
375 g
čerstvé droždí
30 g
mléko
150 ml
krupicový cukr
80 g
máslo
80 g
rozinky (namočit do rumu)
40 g
mleté lískové ořechy
40 g
bourbon vanilka
1 ČL
žloutky
2 + 1 na potření
kůra z chemicky neošetřeného citronu
1 ks
špetka soli

Postup přípravy:

Mouku nasypte přes síto do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte lžící z odměřené dávky cukru, přilijte trochu vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pokud se za tu dobu nic nestane, je kvásek nefunkční a je potřeba začít znovu.

Nyní přidejte zbývající cukr, vanilku, kůru z citronu, sůl. Dolijte zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta. Nechte jej pracovat na nižší otáčky, dokud není těsto kompaktní a nelepivé. Nakonec zapracujte také rozinky máčené v rumu, bez tekutiny. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 60 minut.

Poté těsto rozdělte na 4 díly, utvořte dlouhé válečky a zapleťte. Potřete vyšlehaným vejcem, zasypte plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě kynout 25 minut. Poté pečte v předehřáté troubě při 180 °C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dozlatova, dohromady asi 30 minut. Kontroluje špejlí. Nakonec vánočku ozdobte plátky mandlí a moučkovým cukrem.

Hodnocení

3.1  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
11.12.2021 4:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist