Sýrová omáčka se žampióny

Suroviny

eidam sýr
400 g
sýr Niva
250 g
menší cibule
1 ks
žampióny (lze vynechat)
3 ks
vepřová nebo kuřecí šunka
5 plátků
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti
smetana na vaření
1 ks
mouka
1-2 PL
pórek na ozdobu
dle chuti
instantní sypká jíška nebo mouka s vodou
dle potřeby

Postup přípravy:

Na másle si zpěníme cibuli, kterou předtím důkladně oloupeme a opatrně na struhadle jemně nastrouháme nebo nakrájíme na jemno. Plátky žampionů společně se šunkou orestujeme. K takto připravenému základu přilijeme smetanu smíchanou s různými druhy sýrů. Nenároční se spokojí s eidamem, ale pro zajímavější chuť je lepší dát i nivu. Osolíme a opepříme. Pozor, niva je samo o sobě dost slaná. Na závěr omáčku zahustíme instantní jíškou nebo 1 – 2 lžícemi mouky rozmíchanými ve vodě a opatrně vlijeme do omáčky. Na závěr nastrouháme trochu muškátového oříšku. Servírujeme na talíři ozdobeným pórkem, kde takto přelijeme těstoviny s kuřecím masem, steak, ale i specialitu z ryb nebo mletého masa.

Omáčka bude jemnější, když použijete na restování máslo. Sýrovou variaci si můžete dále obměňovat sami podle sebe. Lze jí obohatit o 2 ks taveného sýru.  Smetana se nesrazí, když ji přilijete do chladnější pánve. Pro začátečníky je lepší jíška instantní. Zručné hospodyňky zvládnou zahustit moukou.

Foto zdroj: profimedia.cz

Hodnocení

3.9  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
27.4.2018 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist