Ozdobné perníčky na stromeček s medem

Suroviny

másla
100 g
tekutého medu
10 PL
cukru
130 g
vejce
1 ks
citronu - ostrouhaná kůra
1 ks
hladké mouky
350 g
kakaa
1 a 1/2 PL
skořice
4 ČL
hřebíčku
3 ČL
muškátového květu
1 ČL
zázvoru
1 a 1/2 ČL
kardamomu
1/4 ČL
(všechno koření mleté)
prášku do pečiva
1/2 ČL
oranžátu a citronátu
75 g
pomerančové šťávy
2 PL

Postup přípravy:

Máslo, med a cukr dáme do středně velké třecí mísy a ušleháme metlou elektrického ručního strojku na sníh do husté pěny. Zapracujeme vejce a ostrouhanou citronovou kůru. Postupně vehněteme do medové hmoty mouku, kakao, skořici, hřebíček, muškátový květ, zázvor, kardamom, prášek do pečiva a jemně posekaný oranžát a citronát. Těsto důkladně prohněteme rukama na lehce pomoučeném vále, až je vláčné. Uválíme kouli, kterou potom přikryjeme nebo zabalíme do průsvitné fólie, uložíme ji asi na 2 hodiny do chladničky. Předehřejeme troubu asi na 160 °C. Těsto vyválíme mezí dvěma listy fólie do plátu silného zhruba 5 mm. Vypichujeme, popřípadě vykrajujeme různé ozdobné tvary.

Perníčky rozložíme na pečlivě vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a pečeme na střední liště trouby 20 – 30 minut. Okraje pečiva mají být lehce zhnědlé. Do každého kousku ještě za tepla vypíchneme pletací jehlou dírku pro stužku. Perníčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

Moučkový cukr utřeme dohladka s pomerančovou šťávou. Hotovou hmotu nalijeme do zdobicího sáčku a perníčky s ní ozdobíme.

Hodnocení

3.8  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.8.2010 5:19| autor: Lenka Tůmová

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist