Domácí vepřová tlačenka

Suroviny

vepřový jazyk
200 g
vepřová hlava
1/2 ks
vepřové srdce
200 g
cibule
100 g
krev ( v případě červené tlačenky)
2,5 dcl
celý černý pepř
1 g
sůl
20 g
vepřové nožičky
300 g
vepřový žaludek
1 ks

Postup přípravy:

Očištěnou vepřovou hlavu omyjeme a vaříme v osolené vodě. Přidáme také omyté kůže a nožičky. Když je maso měkké, vyjmeme ho, obereme a kosti dáme zpět do hrnce k nožičkám ještě dále vařit, aby polévka lépe rosolovala. Přidáme kořenovou zeleninu, koření a dovaříme. Vaříme poměrně dlouho tak, aby nám zbylo pouze tolik silně redukované polévky, kolik potřebujeme. Vychladlé maso nakrájíme na kostky. Vše přendáme do mísy, a pokud děláme červenou tlačenku, přilijeme procezenou krev. Přidáme pepř a sůl, zředíme podle potřeby polévkou a promícháme. Vzniklou hmotou naplníme buď umělé střevo, tlačenkový sáček nebo důkladně vypraný žaludek. Pak tlačenku ve střevu či sáčku vložíme do hrnce a vaříme pozvolna při teplotě 85-90° C. Při použití žaludku vaříme asi 60 minut a pak zkusíme špejlí, zda ještě nevytéká krev. Umělé střevo nebo tlačenkový sáček stačí vařit pozvolna zhruba 10 minut. Po vyjmutí tlačenku zatížíme prkénkem a necháme vychladnout, což může trvat i celý den. Nejlépe chutná domácí vepřová tlačenka s drobně nakrájenou cibulí a zředěným octem a jako přílohu přikusujeme čerstvý chléb.

Foto zdroj: profimedia.cz

Hodnocení

4.3  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
28.2.2018 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist