Domácí vepřová tlačenka

Suroviny

vepřový jazyk

200 g

vepřová hlava

1/2 ks

vepřové srdce

200 g

cibule

100 g

krev ( v případě červené tlačenky)

2,5 dcl

celý černý pepř

1 g

sůl

20 g

vepřové nožičky

300 g

vepřový žaludek

1 ks

Postup přípravy:

Očištěnou vepřovou hlavu omyjeme a vaříme v osolené vodě. Přidáme také omyté kůže a nožičky. Když je maso měkké, vyjmeme ho, obereme a kosti dáme zpět do hrnce k nožičkám ještě dále vařit, aby polévka lépe rosolovala. Přidáme kořenovou zeleninu, koření a dovaříme. Vaříme poměrně dlouho tak, aby nám zbylo pouze tolik silně redukované polévky, kolik potřebujeme. Vychladlé maso nakrájíme na kostky. Vše přendáme do mísy, a pokud děláme červenou tlačenku, přilijeme procezenou krev. Přidáme pepř a sůl, zředíme podle potřeby polévkou a promícháme. Vzniklou hmotou naplníme buď umělé střevo, tlačenkový sáček nebo důkladně vypraný žaludek. Pak tlačenku ve střevu či sáčku vložíme do hrnce a vaříme pozvolna při teplotě 85-90° C. Při použití žaludku vaříme asi 60 minut a pak zkusíme špejlí, zda ještě nevytéká krev. Umělé střevo nebo tlačenkový sáček stačí vařit pozvolna zhruba 10 minut. Po vyjmutí tlačenku zatížíme prkénkem a necháme vychladnout, což může trvat i celý den. Nejlépe chutná domácí vepřová tlačenka s drobně nakrájenou cibulí a zředěným octem a jako přílohu přikusujeme čerstvý chléb.

Foto zdroj: profimedia.cz

Hodnocení

4.3  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
28.2.2018 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist