Velikonoční mazanec s mandlemi

Suroviny

droždí
1 kostka
cukr krupice
100 g
vlažné mléko
200 ml
mouka na kynuté těsto
500 g
rum
2 PL
rozinky
50 g
vanilkový lusk
1 ks
sůl
1 špetka
kůra z citrónu
3 špetky
citrónová šťáva
1/2 ks
žloutek
3 ks
pokrájené oloupané mandle
50 g
rozpuštěné máslo
150 g
žloutek na potření
1 ks

Postup přípravy:

Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, cukrem, citrónovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme – ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou – to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti).

Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi a dáme péct. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Hodnocení

2.9  Hodnoceno: 11x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.4.2017 2:00| autor: Adelu

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist