Velikonoční mazanec s mandlemi

Suroviny

droždí

1 kostka

cukr krupice

100 g

vlažné mléko

200 ml

mouka na kynuté těsto

500 g

rum

2 PL

rozinky

50 g

vanilkový lusk

1 ks

sůl

1 špetka

kůra z citrónu

3 špetky

citrónová šťáva

1/2 ks

žloutek

3 ks

pokrájené oloupané mandle

50 g

rozpuštěné máslo

150 g

žloutek na potření

1 ks

Postup přípravy:

Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, cukrem, citrónovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme – ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou – to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti).

Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi a dáme péct. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Hodnocení

2.8  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.4.2017 2:00| autor: Adelu

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist