Pečené vdolky s hruškovými povidly

pecene-vdolky-s-hruskovymi-povidly-1100x618.jpg Zdroj: www.profimedia.cz

Suroviny

polohrubá mouka
400 g
tvrdý nastrouhaný tvaroh
200 g
smetana ke šlehání
2 dl
vlažné mléko
2 dl
rostlinný tuk
50 g
žloutek
1 ks
droždí
15 g
sůl
1/4 ČL
hladká mouka na vál
dle potřeby
cukr
1 špetka
hruška
1 kg
pískový cukr
30 g
citrónová šťáva z 1/2 ks citrónu
1/2 ks

Postup přípravy:

Na vdolky: 400 g polohrubé mouky, 200 g tvrdého nastrouhaného tvarohu, 2 dl smetany ke šlehání, 2 dl vlažného mléka, 50 g rozpuštěného chladného rostlinného tuku, 1 žloutek, 15 g droždí, 1/4 lžičky soli, špetku cukru, hladkou mouku na vál

Na povidla: 1 kg vyzrálých hrušek, 30 g pískového cukru, šťávu z 1/2 citrónu

Postup těsto:

Z rozdrobeného droždí, 2 lžic mléka, cukru a 1/2 lžíce mouky připravíme kaši, kterou necháme na teplém místě vykynout. Do velké mísy prosejeme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme vykynutý kvásek, rozšlehaný žloutek a tuk. Zbylým vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Mísu překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na stejné dílky. Ty zakulatíme v bochánky a roztlačíme na placky silné asi 1 cm. Urovnáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli kynout. Potom je v troubě vyhřáté na 180 °C upečeme dorůžova. Vychladlé vdolky potíráme povidly, sypeme nastrouhaným tvarohem a vrch ozdobíme mírně našlehanou šlehačkou.

Postup povidla:

Hrušky oloupeme, odkrojíme stopku, okvětí, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřinec. Potom je nakrájíme na kostičky. V kastrolu k nim přidáme citrónovou šťávu, trošku je podlijeme vodou, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka. Hrušky přendáme do mixéru a rozmixujeme je na kaši. Také je můžeme propasírovat skrz husté síto. Pyré vrátíme zpět do kastrolu a na mírném ohni za stálého míchání odpařujeme, až směs zhoustne. Do hustých povidel přidáme cukr a opět vaříme a mícháme, až do úplného zhoustnutí. Var ukončíme tehdy, když povidla nepadají ze lžíce. Pokud je máme na přímou spotřebu, necháme je vychladnout. Jinak horká povidla přendáme do nahřátých zavařovacích sklenic. Po vychladnutí povrch potřeme konzervačním roztokem a zavíčkujeme.

Hodnocení

3.5  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
9.6.2022 4:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist