Buchty na páře s povidly

Suroviny

polohrubá mouka
700 g
mléko
400-500 ml
práškový cukr
40 g
droždí
30 g
vejce
1 ks
sůl
máslo
20 g
povidla
mák nebo kakao

Postup přípravy:

Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, vejce, rozpuštěného tuku a vykynutého kvásku vymícháme těsto a necháme vykynout.

Na pomoučené desce potom těsto vyválíme asi na 1 cm vysoko, rozkrájíme na čtverce asi 7×7 cm (velikost podle vkusu), do středu dáme půl lžíce povidel a každý čtverec zabalíme a vytvarujeme do okrouhlé buchtičky (přesný tvar = zploštěná koule či ovál, buchtička je zespodu rovná).

Pokud nemáme podložku na buchty, která se vkládá do hrnce, můžeme si poradit jinak: Do většího širšího kastrolu nalijeme asi 5 cm vody a přivedeme k varu. Potom na něj přivážeme špagátkem plátýnko, může být i utěrka (pozor, plátno musí být napnuté!). Dáme opět na sporák, když voda opět začne vřít, snížíme teplotu tak, aby vřela pomaloučku.

Na utěrku skládáme buchty, necháme mezi nimi mezery, a zakryjeme celý hrnec s buchtami jiným hrncem nebo mísou (dnem vzhůru) tak, aby pára neunikala mimo. Buchty takto paříme 10 minut. Vrchní hrnec odkryjeme, buchty vyjmeme a vložíme další dávku.

Hodnocení

3.7  Hodnoceno: 14x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.8.2010 5:19

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist