Štrúdl se sušenými Cranberries, jablky a vlašskými ořechy

Suroviny

hladká mouka
200 g
žloutek
1 ks
sušené cranberries(americké brusinky)
150 g
cranberry nektar
100 ml
cukr
150 g
citrónová šťáva
2 PL
skořice
1 KL
jablka
800 g
máslo
100 g
mleté vlašské ořechy
100 g
vlašské ořechy
100 g

Postup přípravy:

Těsto: 200 g hladké mouky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 žloutek (nebo 1 balení chlazeného těsta na štrúdl)

Náplň: 150 g sušených Cranberries (amerických brusinek), 100 ml Cranberry nektaru, 150 g cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 zarovnaná lžička skořice, 800 g jablek, 100 g másla,100 g mletých vlašských ořechů, 100 g vlašských ořechů

Moučníky a dezerty – inspirativní fotogalerie

moučníky dezerty recepty inspirace fotogalerie

1. Sušené Cranberries a nektarem přiveďte na mírné teplotě k varu. Pak vařte bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevyvaří. 

2. Na těsto smíchejte v míse mouku, olej, žloutek a 70–80 ml vlažné vody. Důkladně propracovávejte minimálně 5 minut na válu a vytvořte kouli. Těsto musí být sametově hladké. Potřete trochou oleje, zakryjte fólií a nechte dostát na teplém místě minimálně 30 minut, než začnete těsto zpracovávat.

3. Vychlazené brusinky smíchejte s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jádřince. Nakrájejte na plátky a smíchejte s Cranberries. Nechte rozpustit máslo v malém kastrolku. Troubu předehřejte na 200 stupňů (s horkovzduchem na 180 stupňů).  

4. Na kuchyňském stole rozprostřete velkou utěrku a poprašte ji moukou. Těsto rozválejte válečkem do obdélníku a pak ho vytahejte dotenka do všech stran. Přitom těsto vytahujte pomocí pomoučených hřbetů rukou, kterými zespodu roztahujete těsto směrem ke krajům stolu. Zopakujte na všech stranách, dokud nebude těsto velmi tenké. Silné okraje těsta odkrojte.   

5. Těsto potřete máslem a posypte mletými oříšky. Náplň rozložte podélně na jedné třetině těsta. Při rolování těsta si pomáhejte nadzvednutím utěrky, kterou těsto zarolujete směrem od sebe. Přeneste na vymazaný plech spojem dolů, potřete máslem a pečte dozlatova 30 minut. Dvakrát až třikrát při pečení znovu potřete máslem. Podávejte posypané moučkovým cukrem a se šlehačkou.

Hodnocení

4.2  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.10.2010 3:39| autor: Karolína Sladká

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist