Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky, květák rozeberte na drobné růžičky. Zalijte vodou, trochu osolte a uvařte doměkka. Po chvíli varu přidejte nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pokud máte hrášek mražený, přidejte ho do polévky současně s cibulí. Pokud máte sterilovaný, vložte ho do polévky až na konci jen prohřát. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, rozřeďte ji vývarem ze zeleniny a vařte asi 20 minut. Ke konci varu přidejte muškátový květ a necelou dávku mléka. Potom přidejte uvařenou zeleninu se zbytkem vývaru, prohřejte a polévku zjemněte kašičkou ze žloutku, zbytku mléka a rozehřátého másla. Dochuťte solí, rozdělte na porce a každou posypte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.