Pečená krůta s nádivkou s jablky

pecena-kruta-s-nadivkou-a-jablky-1100x618.jpg Zdroj: www.profimedia.cz

Suroviny

krůta (cca 4 kg)
1 ks
žemle
5 ks
vejce
3 ks
cibule
2 ks
zelené (spíš navinulé) jablko
2 ks
jádro vlašského ořechu
50 g
sušená brusinka
80 g
citrón
1+1/2 ks
koňak
3 PL
libová anglická slanina vcelku (nebo část šunky a část slaniny)
200 g
anglická slanina - plátky
100 g
sušená šalvěj
1 ČL
zeleninový vývar
100 ml
sůl, drcený pepř
dle chuti
jablko
6 ks
brusinkový džem
2 PL
máslo
30 g
malé jablíčko na ozdobu
10 ks

Postup přípravy:

Na obložení: 6 jablek, 2 lžíce brusinkového džemu, 2 lžíce sušených brusinek, 1 citrón, 30 g másla, asi 10 malých jablíček na ozdobu (můžete vynechat)

Kuchyňsky připravenou krůtu omyjte studenou vodou, osušte a uvnitř i z venku osolte. Brusinky operte, osušte, dejte do misky a zalijte šťávou z půlky citrónu a koňakem. Anglickou slaninu vcelku nakrájejte na kostičky, vložte na rozehřátou pánev, lehce ji rozškvařte a přidejte na kostičky nakrájené cibule. Zvolna opékejte a míchejte, dokud cibule nezezlátne. Vmíchejte rozemnutou šalvěj, na kostičky nakrájená oloupaná jablka, brusinky (asi 2 lžíce nechte stranou do jablek), nasekané ořechy a ještě společně několik minut prohřívejte a míchejte. Potom směs odstavte, nasypte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené žemle, promíchejte a nechte částečně zchladnout. Vejce rozšlehejte s vývarem, nalijte do mísy ke směsi, osolte, opepřete, promíchejte a nechte 5 minut stát. Krůtu naplňte nádivkou, otvory zašijte nití nebo zajistěte masovými jehlami, stehna svažte potravinářským provázkem k sobě, křídla svažte na hřbetě. Krůtu položte hřbetem vzhůru do pekáče, trošku ji podlijte vodou nebo vývarem, vložte do trouby vyhřáté na 220°C a pečte 20 až 30 minut. Pak ji otočte hřbetem dolů, podle potřeby podlijte, zakryjte poklicí a při 180°C zvolna pečte asi hodinu. Poklici sejměte, krůtu pokryjte tenkými plátky slaniny a zvolna ji dopečte doměkka (asi další hodinu). Podle potřeby ji podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Jablka na obložení oloupejte, nakrájejte na osminky, dejte do kastrolu, zalijte šťávou z 1 citrónu, přidejte máslo, zbylé brusinky a brusinkový džem a za stálého míchání krátce poduste. Jablka se mají jen prohřát, dejte pozor, aby se nerozvařila. Podle chuti osolte a opepřete. Upečenou krůtu obložte dušenými jablky, malými jablíčky krátce povařenými v horké vodě nebo pečenými v troubě a plátky opečené slaniny.

Tip: u krůty se plní vole a břišní dutina nebo jen vole. Nádivku můžete upéct zvlášť v chlebíčkové formě (vymazané a vysypané strouhankou) nebo zabalenou v pečící folii. Krůta a nádivka se tak rychleji propečou a také porcování je jednodušší.

Hodnocení

3.4  Hodnoceno: 5x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
8.1.2019 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist