Flaounes – Kyperská velikonoční pochoutka

Suroviny

Sýr Krolewski 45%
500 g
Krupice
¼ hrníčku
celá vejce
2 ks
prášek do pečiva (dr. Oetker)
1 PL
Krupice
1 PL
Nasekaná máta
1 PL
Rozinky
120 g
Vyšlehané vejce
1 ks (na pomazání)
Sezamové semínka
½ hrníčku (na pomázání)
Hladká mouka
500 g
Vejce
2 ks
Prášek do pečiva
1 PL
hrubý třtinový cukr na ozdobu
1 ČL
Máslo
125 g
Droždí
10 g
Špetka soli
Mléko
80 ml
Voda
60 ml

Postup přípravy:

Na náplň a pomazání: Sýr Krolewski 45% – 500 g, krupice – ¼ hrníčku, vejce – 2 ks, prášek do pečiva – 1  polévková lžíce, krupice – 1 polévková lžíce, nasekaná máta – 1 polévková lžíce,  rozinky – 120 g,  vyšlehané vejce – 1 ks (na pomazání), sezamové semínka – ½ hrníčku (na pomázání)

Na těsto: hladká mouka – 500 g, vejce – 2 ks, prášek do pečiva – 1 polévková lžíce, třtinový cukr – 1 čajová lžička, máslo – 125 g, droždí – 10 g, špetka soli, mléko – 80 ml, voda – 60 ml

Abyste získali lahodnou texturu typickou pro tento kyperský velikonoční pokrm, je potřeba nachystat si náplň dopředu a nechat ji odstát alespoň na 4 až 5 hodin, úplně nejlepší je připravit náplň večer a nechat ji odstát přes celou noc.

Nejprve najemno nastrouhejte sýr Krolewski. Přidejte vejce, rozinky, mátu, krupici a důkladně promíchejte. Zakryjte mísu utěrkou a uložte ji do lednice.

Začněte s přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva. Přidejte máslo a vejce a rukama zpracujte těsto. Bokem si rozpusťte droždí a cukr v teplé vodě a přilejte ke zbytku těsta spolu s teplým mlékem. Hněte těsto ještě pár minut, dokud se těsto patřičně nespojí. Přikryjte těsto fólií and nechte vykynout hodinu až dvě.

Poté co necháte náplň a těsto odstát dostatečně dlouho, můžete začít s přípravou samotné Flaouny. Těsto rozválejte na tenké plátky a nakrájejte na čtverce o straně zhruba 12 cm. Z jedné strany těsto lehce pomažte vyšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Následně plátky otočte. Naberte zhruba hrst sýrové náplně a vytvořte kuličku, kterou poté položte doprostřed čtverce, jemně ji přimáčkněte. Přehněte strany těsta jednu po druhé, prsty stlačte rohy k sobě a vytvořte tak typický tvar pro Flaounu.

Troubu předehřejte na 200°C. Šátečky rozmístěte na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 40 minut.

Více receptů naleznete na www.syrnadzlato.cz.

Hodnocení

3.4  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
13.3.2018 10:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist