Flaounes – Kyperská velikonoční pochoutka

Suroviny

Sýr Krolewski 45%

500 g

Krupice

¼ hrníčku

celá vejce

2 ks

prášek do pečiva (dr. Oetker)

1 PL

Krupice

1 PL

Nasekaná máta

1 PL

Rozinky

120 g

Vyšlehané vejce

1 ks (na pomazání)

Sezamové semínka

½ hrníčku (na pomázání)

Hladká mouka

500 g

Vejce

2 ks

Prášek do pečiva

1 PL

hrubý třtinový cukr na ozdobu

1 ČL

Máslo

125 g

Droždí

10 g

Špetka soli

Mléko

80 ml

Voda

60 ml

Postup přípravy:

Na náplň a pomazání: Sýr Krolewski 45% – 500 g, krupice – ¼ hrníčku, vejce – 2 ks, prášek do pečiva – 1  polévková lžíce, krupice – 1 polévková lžíce, nasekaná máta – 1 polévková lžíce,  rozinky – 120 g,  vyšlehané vejce – 1 ks (na pomazání), sezamové semínka – ½ hrníčku (na pomázání)

Na těsto: hladká mouka – 500 g, vejce – 2 ks, prášek do pečiva – 1 polévková lžíce, třtinový cukr – 1 čajová lžička, máslo – 125 g, droždí – 10 g, špetka soli, mléko – 80 ml, voda – 60 ml

Abyste získali lahodnou texturu typickou pro tento kyperský velikonoční pokrm, je potřeba nachystat si náplň dopředu a nechat ji odstát alespoň na 4 až 5 hodin, úplně nejlepší je připravit náplň večer a nechat ji odstát přes celou noc.

Nejprve najemno nastrouhejte sýr Krolewski. Přidejte vejce, rozinky, mátu, krupici a důkladně promíchejte. Zakryjte mísu utěrkou a uložte ji do lednice.

Začněte s přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva. Přidejte máslo a vejce a rukama zpracujte těsto. Bokem si rozpusťte droždí a cukr v teplé vodě a přilejte ke zbytku těsta spolu s teplým mlékem. Hněte těsto ještě pár minut, dokud se těsto patřičně nespojí. Přikryjte těsto fólií and nechte vykynout hodinu až dvě.

Poté co necháte náplň a těsto odstát dostatečně dlouho, můžete začít s přípravou samotné Flaouny. Těsto rozválejte na tenké plátky a nakrájejte na čtverce o straně zhruba 12 cm. Z jedné strany těsto lehce pomažte vyšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Následně plátky otočte. Naberte zhruba hrst sýrové náplně a vytvořte kuličku, kterou poté položte doprostřed čtverce, jemně ji přimáčkněte. Přehněte strany těsta jednu po druhé, prsty stlačte rohy k sobě a vytvořte tak typický tvar pro Flaounu.

Troubu předehřejte na 200°C. Šátečky rozmístěte na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 40 minut.

Více receptů naleznete na www.syrnadzlato.cz.

Hodnocení

3.4  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
13.3.2018 10:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist