Nejprve si v misce nastrouháme tvrdý sýr. Oloupeme česnek a pomocí mačkadla ho protlačíme do mísy. Pro výraznější chuť rozdrtíme a utřeme česnek na prkénku. Osolíme a přidáme k sýru. Pomazánka bude mít říz. Pokud nemáme česnek, možná najdeme v horní polici s kořenkami česnek granulovaný. Určitě tím nic nezkazíme. Přidáme majonézu a kostky taveného sýru. Dochutíme špetkou soli nebo vegety. Vmícháme pepř, jak kdo máme rádi. Vše důkladně promícháme a načechráme vidličkou, aby se chutě propojily. Servírujeme na křupavé bagetě jako chlebíčky nebo rohlíku v podobě jednohubek či kanapek. Zbylý nastrouhaný sýr můžeme přidat navrch. Pomazánku dáme do lednice vychladit, kde nám svou trvanlivostí jistě vydrží i pár dní.