Holandská omáčka

Suroviny

žloutek
4 ks
máslo
15 dkg
citrónová šťáva
2 PL
ocet
1 PL
smetana
0,5 dcl
sůl a pepř
dle chuti
worcester
dle chuti

Postup přípravy:

  • Do malého kastrůlku nalijeme smetanu.
  • Přivedeme pozvolna k varu.
  • Za občasného míchání přidáme citrónovou šťávu, ocet, sůl a pepř.
  • Odstavením necháme vychladnout. Dáme stranou.
  • Mezitím si připravíme horkou lázeň, kde podstata tkví ve spojení ingrediencí pouze nad párou. Jedna nádoba je přivedena k teplotě do 65°C (je tu voda), druhá nádoba je v ní, ale vody se nedotýká. Voda se nesmí vařit.
  • Do horké lázně umístíme žloutky. Vyšleháme a opatrně přidáme rozpuštěné máslo a vychladlou dochucenou vodu, smetanu nebo bílé víno.
  • Stále mícháme metličkou, aby se nám omáčka nesrazila a zároveň nám pěkně zhoustla.
  • Worcester dáme na konec.
  • Kdyby se náhodou stalo, že se omáčka srazí, přidáme lžíci horké vody a opatrně zase metličkou tekutinu rozmícháme.
  • Hladká konzistence je základ. Míchejme dokud se tak nestane. Zřejmě to bude trvat i 5 minut, ale určitě to za tenhle zážitek stojí.

Servírujeme s vařeným chřestem nebo jen omáčkou přelijeme rybu, drůbeží maso či zeleninu. Holandská omáčka se uplatnila především v luxusnějších kuchyních a hotelových komplexech. Při správné přípravě je rychlá a jednoduchá.

Hodnocení

4.9  Hodnoceno: 8x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.2.2014 8:49| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist