Ganache - lahodný hruškový koláč s polevou

Suroviny

hladká mouka
250 g
změklé máslo
150 g
sůl
špetka
žloutek
1 ks
mléko
50 ml
voda
1/4 šálku
cukr krupice
1/2 šálku
máslo
2 PL
hruška
4 ks
smetana
130 ml
tmavá čokoláda
120 g

Postup přípravy:

Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka

Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky

Na polevu: 130 ml smetany min. 30%, 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa

Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Těsto: Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na cca 20 – 25 minut do zlatova. Nechte úplně vychladnout.
Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, dokud hrušky nebudou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete rovnoměrně na těsto a nechte vychladnout.
Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou do hladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

Recept by nebespan.cz, foto: shutterstock.com

Hodnocení

4.5  Hodnoceno: 2x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
9.11.2015 10:07| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist