Femina.cz » Recepty » Škola vaření

Domácí majonéza

Recepty: Škola vaření | autor: Martina Chlumská | vydáno 08. 03. 2008

Jak ji připravit, jak ji nezkazit, jak si i zdravě pochutnat?

Náročnost
*

Budete potřebovat:

4 žloutky, šťáva z citronu nebo ocet, 350 ml kukuřičného nebo olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Majonéza je nevařená omáčka připravená z oleje, žloutků, octu a šťávy z citronu. K přípravě používáme mísu ze skla nebo porcelánu a dřevěnou vařečku. Při použití kovových pomůcek by se nám majonéza dobře nesmíchala.

Majonéza z kukuřičného oleje je velmi lehká, ale s olivovým olejem je chutnější

 

V misce rozšleháme žloutky. Mírně osolíme. Za stálého (opravdu stálého) míchání přiléváme pomaličku olej. Olej přiléváme po malých kapkách, zvlášť ze začátku, jinak se nám majonéza nesmíchá. Nakonec znovu osolíme a pomalu přimícháme citrónovou šťávu.

 

Jestliže chceme mít majonézu velmi lehkou a málo kalorickou, nahradíme asi třetinu oleje vlažnou vodou.

 

Chceme-li majonézu více chutnou, přidáme na každý žloutek 1 lžičku hořčice. Přidáme ji hned na začátku. Pro zjemnění majonézy k ní přidáme šlehačku.

 

CO BYSTE O PŘÍPRAVĚ MAJONÉZY MĚLI VĚDĚT?

 

· Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí. Vajíčka vyndáme z ledničky asi 1-2 hodiny dříve.

 

· V zimě za nízkých teplot ponoříme misku na 1 minutu do vařící vody a pak ji dobře osušíme. Nádobu s olejem ponoříme asi na 20 sekund.

 

· Jestliže musíme přerušit přípravu, přidáme pár kapek citronu nebo octu a zamícháme. Maximálně do 15 minut musíme v přípravě pokračovat.

 

· Jestliže se nám majonéza zdá být příliš hustá, přidáme pár kapek citrónové šťávy nebo octu.

 

· Jestliže se nám majonéza srazí, musíme začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidáváme za stálého a pomalého míchání sraženou omáčku.

 

· Jestliže majonézu nespotřebujeme ihned, přidáme ke konci přípravy 1-2 lžíce vody.

 

· Jestliže jsme použili olivový olej, majonézu nesmíme nechat více než 30 minut v ledničce. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí. Při použití kukuřičného oleje ji můžeme nechat 1 den v ledničce v uzavřené nádobě.

 

Dobrou chuť!

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
15. 07. 2011 Zuzana2403 Domácí majonéza (reakcí: 0)

Prémie 5 bodů vám bude připsána za relevantní komentář v délce alespoň 30 znaků.

Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
Přihlaste se zde. captcha

Vyhledat recept

Testy kosmetiky

Kérastase Vlasová gelová péče pro objem jemných vlasů Resistance

Kérastase Vlasová gelová péče pro objem jemných vlasů Resistance

Pro bohatost a objem jemných vlasů...

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 27. 08. 2014

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

27. 08. 2014 Horoskop Střelec

Bude stačit jedna nevinná věta, kterou si proti sobě poštvete člověka, který se zdánlivě bude tvářit jako andílek. Ná... Celý horoskop

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Stojí za hřích

TOPlist