Femina.cz » Recepty » Škola vaření

Domácí majonéza

Recepty: Škola vaření | autor: Martina Chlumská | vydáno 08. 03. 2008

Jak ji připravit, jak ji nezkazit, jak si i zdravě pochutnat?

Náročnost
*

Budete potřebovat:

4 žloutky, šťáva z citronu nebo ocet, 350 ml kukuřičného nebo olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Majonéza je nevařená omáčka připravená z oleje, žloutků, octu a šťávy z citronu. K přípravě používáme mísu ze skla nebo porcelánu a dřevěnou vařečku. Při použití kovových pomůcek by se nám majonéza dobře nesmíchala.

Majonéza z kukuřičného oleje je velmi lehká, ale s olivovým olejem je chutnější

 

V misce rozšleháme žloutky. Mírně osolíme. Za stálého (opravdu stálého) míchání přiléváme pomaličku olej. Olej přiléváme po malých kapkách, zvlášť ze začátku, jinak se nám majonéza nesmíchá. Nakonec znovu osolíme a pomalu přimícháme citrónovou šťávu.

 

Jestliže chceme mít majonézu velmi lehkou a málo kalorickou, nahradíme asi třetinu oleje vlažnou vodou.

 

Chceme-li majonézu více chutnou, přidáme na každý žloutek 1 lžičku hořčice. Přidáme ji hned na začátku. Pro zjemnění majonézy k ní přidáme šlehačku.

 

CO BYSTE O PŘÍPRAVĚ MAJONÉZY MĚLI VĚDĚT?

 

· Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí. Vajíčka vyndáme z ledničky asi 1-2 hodiny dříve.

 

· V zimě za nízkých teplot ponoříme misku na 1 minutu do vařící vody a pak ji dobře osušíme. Nádobu s olejem ponoříme asi na 20 sekund.

 

· Jestliže musíme přerušit přípravu, přidáme pár kapek citronu nebo octu a zamícháme. Maximálně do 15 minut musíme v přípravě pokračovat.

 

· Jestliže se nám majonéza zdá být příliš hustá, přidáme pár kapek citrónové šťávy nebo octu.

 

· Jestliže se nám majonéza srazí, musíme začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidáváme za stálého a pomalého míchání sraženou omáčku.

 

· Jestliže majonézu nespotřebujeme ihned, přidáme ke konci přípravy 1-2 lžíce vody.

 

· Jestliže jsme použili olivový olej, majonézu nesmíme nechat více než 30 minut v ledničce. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí. Při použití kukuřičného oleje ji můžeme nechat 1 den v ledničce v uzavřené nádobě.

 

Dobrou chuť!

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
15. 07. 2011 Zuzana2403 Domácí majonéza (reakcí: 0)

Prémie 5 bodů vám bude připsána za relevantní komentář v délce alespoň 30 znaků.

Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.
Přihlaste se zde. captcha

Vyhledat recept

Testy kosmetiky

Naše tipy

Dnešní horoskop

Váhy

24. 04. 2014 Horoskop Váhy

V práci mějte nastražené uši! Jeden kolega bude mít povídavou náladu, a vy se dozvíte, jak lze vydělat při obchodován... Celý horoskop

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Stojí za hřích

TOPlist