Rýžový nákyp s tvarohovou a jablečnou náplňí

Suroviny

kulatozrnná rýže
500 g
mléko
1000 ml
sůl
1 ČL
máslo
125 g
moučkový cukr
3 PL
vanilkový lusk
2 ks
vejce ( žloutky a bílky zvlášť )
3 ks
středně velké jablka
8 ks
mletá skořice
2 ČL
kvalitní hrudkovitý tvaroh
250 g
moučkový cukr na tvarohovou náplň
2 PL
vejce na tvarohovou náplň ( žloutky a bílky zvlášt )
2 ks
nastrouhaná kůra z citronu
1 ks
brusinky
1 hrst

Postup přípravy:

Na rýži: 500 g kulatozrnné rýže ( tady Arborio ), 1000 ml mléka, rovná lžička soli, ždibec másla, 1/8 (125 g) čerstvého másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 vanilkové lusky, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

Jablečná náplň: 8 středně velkých jablek, 2 lžičky mleté skořice

Tvarohová náplň: 250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť), nastrouhaná kúra z jednoho citrónu, hrst sušených brusinek

Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat. Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyškrábeme dřeň. Tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla. Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla. Poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém. Rýže je pořád horká, tak nelelkujeme a jdeme si připravit další náležitosti.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní galerie

aranžmá jídla na talíři inspirace fotogalerie

Jablka zbavíme slupek i jádřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky. Tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citrónovou kůrou. Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže. Samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky… no ta zrníčka tam nechej!!! Z 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
Nádobu, ve které budeme zapékat, hezky vymažeme máslem, nebojte se rukou… ruka je nejlepší nástroj. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy. Na ni (tu hmotu) stěrkou rozetřeme tvaroh a pohážeme brusinkami. Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme. Jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200 st. cca 30 minut. Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Pak po částech vsypeme pískový (krupicový) cukr. Až se nám dělají fešné špičky, máme hotovo. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pod grilem cca 2 minutky. Kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.

Hodnocení

4.1  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
29.9.2012 11:22| autor: Beruska2412

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist