Potraviny, které v zimě zahřejí

V zimě nám jde především o to, aby nám bylo teplo. Je proto dobré přijímat dostatečné množství potravin, které organismus ohřejí a tělo nebude muset zbytečně vydávat energii, aby je upravilo na teplotu, kterou potřebuje. A které to jsou?

wellness-potraviny-1100x618.jpg

Chilli papričky

Netvrdíme, že si máte celou chilli papričku nacpat do pusy a rozžvýkat. Chilli má vysoký obsah vitamínu C a pomáhá uvolňovat ucpané dýchací cesty. Jejich ostrost rozproudí krev a vám bude hned tepleji. Pokud máte rádi ostrá jídla, přidávejte si do pokrmů rozemleté chilli. Nejen, že vás bude zásobovat vitamíny a bude vám tepleji, ale chilli také pomáhá spalovat tuky.

Skořice

Toto koření má svoji typickou vůni a nemůže chybět v žádném štrůdlu. Pomáhá zlepšovat krevní oběh, používá se při špatném trávení, nadýmání a průjmu. Má také dezinfekční a antibakteriální účinky, což v zimě potřebujeme nejvíce. Je velmi oblíbená již ve zmíněném závinu, přidat si ji můžete i do svařeného vína nebo celou skořici přidat do džbánku s čistou vodou, což je nejlepší prevence proti alzheimerově chorobě.

článek

Zázvor

Tento kořen je opravdu zázračný. Nejen, že podporuje krevní oběh, ale jeho konzumací přispíváme k prevenci proti respiračním chorobám. Podporuje dobré trávení, pomáhá při bolestech zubů a stimuluje játra k detoxikační činnosti. Nejvíce je známý v podobě zázvorového čaje, doplněný medem. Je ale součástí i mnoha pokrmů, především v čínské kuchyni.

Sezónní ovoce

V zimních měsících nejvíce saháme po citrusovém ovoci, jako jsou pomeranče, mandarinky nebo citróny. Bezesporu obsahují mnoho vitamínu C, který chrání organismus proti virózám, ale málo kdo z nás si ovšem uvědomí, že citrusové ovoce organismus ochlazuje. Roste v tropickém podnebí, kde má za úkol tělo osvěžovat, což u nás v zimě neoceníme. Dejte raději přednost našemu sezónnímu ovoci, jako jsou jablka nebo hrušky. Obsahují také vitamín C jako citrusové ovoce, ovšem tělo neochladí a ušetří mu i dostatek energie při jeho zpracování.

Domácí vývar

Ne nadarmo se říká, že domácí polévka je grunt. U nás jsou nejvíce oblíbené masové vývary, hlavně z hovězího, kuřecího a slepičího masa. Jsou lehce stravitelné, výživné, obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Zahřejí tělo a zvlášť drůbeží polévky jsou nejvíce nápomocny při chřipkách.

A čím se v zimě zahříváte vy? Máte nějaký osvědčený recept? Sem s ním! 🙂

Foto zdroj: profimedia.cz

18.2.2014 10:00| autor: Marie Vendelbergerová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist