Máte rádi bylinkové čaje? Nasbírejte si a připravte čaj na míru.

Nevíte jak na to? Jednoduše vyrazte do přírody nebo na zahradu, pořádně se rozhlédněte a uvidíte, co všechno u nás roste. Pokud nemáte zkušenosti s mícháním bylin a nevíte, které se dají kombinovat, nezoufejte a čtěte dál.

wellness-bylinky-1100x618.jpg

Naučíme se jednoduché čaje, které zvládne úplně každý. Bylinky by se měly sbírat do oběda, za slunečného počasí. Byliny můžete zavěsit do malých svazků nebo rozložit na síta, vypomoct se dá také sušákem na prádlo, na který rozložíte papír nebo ručník. Správné sušení probíhá vždy ve stínu, ideální je půda. Světlo má ničivé účinky, proto se nesuší na přímém slunci.  Vhodná teplota je kolem 30 stupňů.

Mateřídouška, říká se o ní, že je přítel žen a nepřítel ďábla, kterého prý dokázala zahnat. Hojně se používala při menstruačních potížích. Uvolňuje křeče a pomáhá také při kašli a žaludečních potížích. Sbírá se od června, čaji dodá vůni a vždy zahřeje. Čaj je příjemně aromatický a ze zbytků bylin si můžete ušít voňavý polštářek.

Rozmarýna lékařská, chrání a navrací zpět mládí, tak to aspoň píší staré herbáře. Její sílu využila dokonce uherská královna Alžběta, která díky tinktuře z rozmarýny, omládla tak, že ji požádal o ruku mlaďounký polský král. Jestli to byla pravda, se již nedozvíme, ale vyzkoušet tento elixír mládí, určitě stojí za to. Sbírá se v srpnu, čaj má jemné kořeněné aroma. Posiluje srdce, krevní oběh a povzbuzuje chuť k jídlu i trávení. Velmi oblíbená je také jako přísada do koupele.

článek

Slunečnice, vždy se sbírá během květu dříve, než listy začnou vadnout. Indové tuto krásku, uctívali jako symbol boha Slunce. V 19. století se začala pěstovat v Rusku na polích a vyráběl se z ní olej. Využívala se k léčbě malárie a prý snižovala horečku. Připravte si osvěžující letní čaj z meduňky, máty a květů slunečnice. Slunečnice má totiž neutrální chuť a proto by se měla kombinovat s aromatickými rostlinami.

Nebaví vás sběr ani sušení a přesto byste si dali něco dobrého? Co takhle mochito z čerstvé máty?
Do džbánu dáme pokrájenou limetku a hrst máty, vše rozmačkáme dřevěnou paličkou, přidáme ledovou tříšť nebo kostky ledu, zalijeme vodou a máme skvělý osvěžující nápoj na horké letní dny. Kombinovat se dá také s džusem, alkoholem, fantazii ani chuti se meze nekladou.

Tak co, pustíte se do sběru a sušení, nebo bylinky nepijete a sáhnete raději po osvědčeném čaji z obchodu?

Foto zdroj: profimedia.cz

26.7.2013 8:00| autor: Sára

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist