Kváskový domácí chléb: Jen mouka, voda a čas. Zkuste to s námi!

Upéct doma chléb od píky není zas tak těžké. Poctivý domácí chléb potom překvapí příjemně navinulou chutí a hlavně – jeho výroba je úžasné dobrodružství. Jen si na něj musíte vynahradit několik dnů. Máme pro vás skvělý návod.

kvaskovy-chleb-1100x618.jpg

Kvásek potřebuje čas
100 g chlebové žitné mouky ve sklenici smíchejte s teplou vodou tak, aby vzniklo „těstíčko“ lívancové konzistence. Přikryjte plátýnkem nebo uzavřete víčkem. Někde se doporučuje kvasit kvásek v uzavřené nádobě, jinde má skrze plátno kvásek dýchat – je to na osobní zkušenosti. Lze vyzkoušet oba dva postupy. A nyní se čeká. Za 24 hodin by měl kvásek začít bublat, tvořit se v něm malé bublinky a nakysle vonět.

Přidáme tedy dalších 50-100 g mouky a teplou vodu na stejnou konzistenci. Tomuto procesu se říká „krmení kvásku“ a krmit ho budeme každý den. Zhruba za čtyři dny je kvásek dostatečně nakynutý a zralý, abychom z něj mohli péct chléb.

Už jenom mouka a kmín
Základní recept zní: 400 g kvásku a 400 g žitné, pšeničné či špaldové nebo úplně obyčejné bílé hladké mouky (nebo jakýkoliv poměr jakékoliv mouky). Nedoporučuji celozrnnou, je hodně těžká a sama žitná mouka, ze které máme vyrobený kvásek je velmi hutná, takže pro dobré kynutí se přikláním k pšeničným moukám.

Přidáme kmín, dvě lžičky soli a zhruba 200 ml vody a smícháme těsto. Dobrým pomocníkem je domácí pekárna. Není to typicky kynuté těsto, mělo by zůstat lepivé. Opatrně ho potom dáme do nádoby, ve které budeme chleba péct – ideální je kulatá miska nebo dortová forma. Není radno hýbat s vykynutým těstem, protože padá. Ihned po smíchání ho tedy dejte do finální nádoby. Zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 3 hodiny kynout. Kynutí je alchymie a záleží na kvalitě kvásku (čím je kvásek starší, tím lépe kyne) a k prvním pokusům se nemusíme bát nechat kynout chléb přes noc. 12 hodinové kynutí je naprosto ideální.

Tip: Aby byl chléb proleželý a ještě kyselejší, můžeme připravené těsto dát přes noc do ledničky a potom vyndat do tepla. Chléb za pár hodin opět nakyne a bude mít výraznější chuť. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů, potom zmírníme. Pečeme zhruba hodinu při 180 stupních.

Tip: kvásek lze koupit i v dobré pekárně. Za dvacku ho dostanete kiloA tohle je výsledek!

Tak co říkáte? Vyzkoušíte?

Foto zdroj: profimedia.cz, archív autorky

8.1.2014 12:00| autor: Renata Petříčková
štítky: chléb

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist