Udělej si medový podzim. Recepty z medu pro zdraví, krásu i štíhlou linii

O tom, že je med zázračný, už dávno víš, ale tušíš, jak zázračné účinky má pro tvou krásu, zdraví i štíhlou linii? Připrav si z něj s námi domácí peeling, čaj na kašel i proti chřipce a vyzkoušej vynikající recepty, díky nimž rozhodně nepřibereš.

medovy-podzim-titul-1100x618.jpg

Med, ta sladká zlatožlutá čirá hmota, hutná a tak dobrá a slaďoučká. Hmm, no kdo by jej neznal? Určitě si i ty na něm ráda smlsneš. Ale pozor! Med není jen taková dobrůtka a mlska do čaje či na chleba s máslem, je to nabušený parťák do nepohody, který ti může v mnohém pomoci. A nejen svojí sladkou chutí.

Med je starověká pochutina, kterou lidé do pradávna získávají od včel. A to vůbec neměli ponětí o nějakých jednoduchých cukrech, ani látkách, které med obsahuje. Prostě i před tisíci lety již lidé věděli, že je med nejen lahodný a dobrý, ale pomáhá k očistě a hojení spálenin, malých ranek i větších ran. Možná je to překvapivé, ale i ve Starověkém Egyptě med uctívali jako léčivý prostředek i lahodnou možnost dopřát luxus tělu vně a vnitřně.

Trocha teorie

Med je hustá a lepkavá kapalina, kterou tvoří včely (ale i jiný hmyz), a to díky sběru nektaru z květů a medovice. Různá barva medu je dána barvivy sesbíraných nektarů a medovice. Pro každé včelstvo je jejich med jakýmsi potravinovým skladem, spižírnou a zásobárnou energie. A představ si, že jedno včelstvo si v úlu vyrobí za rok i stovku kilogramů medu. A k přečkání zimy včelkám v úlu stačí jeden kilogram medu na měsíc! To je k nevíře, že?

Zázračný med

Med má lahodnou, a tak trochu zvláštní chuť a je plný užitečných látek prospěšných tvému tělu. Jakých? Obsahuje monosacharidy a mateří kašičku, jednoduché cukry (glukóza alias hroznový cukr a fruktóza alias ovocný cukr), oligosacharidy (cukry složené z více než dvou jednoduchých cukrů), vodu, dextriny a aminokyseliny, karoten, flavony a pylová zrnka, bílkoviny a volné organické kyseliny, najdeš v něm hromadu vitaminů (A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P) a minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, chlór, železo, křemík, mangan a další).

Tahle plejáda výživných látek, vitaminů a minerálů se stopovými prvky už opravdu stojí za pořízení sklenky medu. Ideálně ne ze supermarketu, ale raději přímo od včelaře, nebo z obchůdku zdravé výživy, mají jej i v mnoha bylinářstvích.

Díky svému složení má med efekt na:

  • krásnou a pěstěnou pokožku, vyrážky a akné
  • hojení všemožných druhů ran (i pooperačních) a spálenin
  • je přírodním antibiotikem, které pomáhá při kašli a plicních chorobách
  • lahodí celému zažívání a střevům (využívá se k léčbě při otravách)
  • ničí bakterie a viry, a tak ti pomůže i při chřipce
  • léčí afty a napomáhá zdravějším dásním a zubům
  • lahodí celému zažívání, střevům i vylučování (využívá se k léčbě i při otravách)
  • trpíš-li nespavostí, med ti může pomoci
  • také jsi-li často ve stresu a máš zvýšený krevní tlak, nebo jsi „pod tlakem“ okolností, cítíš únavu nebo dokonce nervové vyčerpání, je med to pravé ořechové (nebo spíše medové)

A protože je dobré nejen mít ve spíži něco, čím si pomůžeš, ale také vědět, jak s tím naložit, máme pro tebe pár „medových“ tipů.

Med a recepty pro zdraví

  • na nespavost – každý večer polévkovou lžíci medu
  • na vysoký tlak – 2x denně polévkovou lžíci medu
  • proti stresu – 3x denně polévkovou lžíci medu
  • na afty – polévkovou lžíci medu převaluj v ústech cca 5 minut a pak vyplivni
  • na dobré zažívání – polévkovou lžíci medu spolu s půlkou čajové lžičky skořice 2x denně
  • při kašli – 4x denně 1 lžíce medu, případně do horkého mléka a vypít

Lahodný čaj na nespavost

Dej do hrnku čajovou lžičku majoránky, čajovou lžičku oregana alias dobromyslu, vše zalij vroucí vodou a luhuj cca 5 minut. Poté sceď a přidej lžíci medu. Čaj vypij večer cca půl hodiny před spaním.

Medový čaj na chřipku

Lžička mleté skořice, lžička mletého či drceného tymiánu, 5 drcených hřebíčků a kousek (ideálně 1/2 cm) zázvoru. Vše zalij vroucí vodou a luhuj cca 15 minut. Sceď a přidej lžíci medu. Pij 3x denně.

Na dýchací potíže

V hrnku zalij vroucí vodou lžičku fenyklu, tymiánu, majoránky a nadrobno krájený stroužek česneku. Po 10 minutách sceď, přidej lžíci medu a pij 3x denně.

Med pro krásu

Medová maska na obličej

V misce smíchej lžíci medu se lžící olivového oleje a lžící bílého jogurtu. Nanes na obličej mimo očí (můžeš i na rty) a nechej působit cca 20 minut. Poté smyj vlažnou vodou.

Medový peeling

Do misky dej lžíci ovesných vloček, lžíci medu, spolu s čajovou lžičkou mleté kávy. Promíchej a hmotu si nanes na obličej. Jemně krouživými pohyby masíruj celou pokožku obličeje mimo očí. Tenhle peeling je však výborný i na celé tělo, povislé paže a stehna či zadeček. Poté smyj vlažnou vodou a ošetři obličej denním krémem, jiné partie pleťovým balzámem.

Jak med využít v kuchyni?

Med je tedy výživná a zdraví prospěšná mňamka, vhodná nejen na chleba s máslem, do perníku, či čaje (i když takový lahodný, třeba bylinkový čajík není v těchto sychravých dnech od věci), ale i k netradičnímu využití pro pečení masa, ryb, či do omáček. A o moučnících ani nemluvím. Tady máš pár osvědčených receptů:

Zeleninový salát s medem

Budeš potřebovat zhruba 250 g ředkviček, 1 hlávku ledového salátu, 1 papriku, 1 cibuli, 3 lžíce vinného octa, 1 čajovou lžičku medu, 1 čajovou lžičku hořčice na zálivku, špetku soli a pepře, pár snítek pažitky a sezamová semínka.

Ředkvičky nakrájej na tenká kolečka, salát na proužky, papriku a cibuli na kostičky. Vytvoř zálivku smícháním vinného octa, medu a hořčice. Dej zeleninu do misky, dochuť solí a pepřem, poté zalij zálivkou a důkladně promíchej. Naporcuj do misek či na talířky, a posypej nasekanou zelenou pažitkou a sezamovými semínky.

Losos na medu

Na tento skvělý recept potřebuješ 6 lžic medu, 5-10 lžic oleje, 3 plátky lososa. Špetku soli a pepře, případně koření na ryby.

Lososové plátky omyj, osuš a z obou stran osol, opepři a posypej kořením na ryby. Do pečící mísy s víkem (skleněné, keramické či smaltované) dej 5-10 lžic oleje (dle velikosti mísy a masa), na to pokládej lososa a na každý plátek poté dej 2 lžíce medu. Přikryj víkem a v předehřáté troubě (na cca 185 °C) peč nějakých 35 minut. Podávej lososa s vařenými brambory.

Kuřecí maso s medovou omáčkou

Tady ti postačí 4 kuřecí prsní řízky, 4 lžíce medu, 4 lžíce másla, 2 lžičky citronové šťávy a sůl s pepřem.

Kuřecí řízky malinko naklepej a osol, opepři. Na pánvi rozpusť máslo, med a citronovou šťávu. Když se vytvoří pěna, vlož tam řízky a z obou stran je zvolna opékej. Můžeš jednou podlít půl sklenkou vody. Podávej s brambory, nebo i s rýží.

Tak co říkáš půjdeš letos na podzim do medu? Neprohloupíš, jen tím získáš! Nebo ho už ve svém životě dávno máš? Poděl se s námi o to, jak jej využíváš!

Foto: Shutterstock.com

9.11.2017 4:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist