Zdravé srdce? Vyzkoušej potraviny, které čistí krev: chřest, avokádo i česnek

Infarkt nebo mrtvice – to jsou strašáky všech lidí a dnes už i bez rozdílu věku. Ale věděla jsi, že se jim můžeš úspěšně vyhnout i kvalitní a zdravou stravou? Našli jsme pro tebe hned 7 potravin, které báječně fungují na čištění krve.

cisteni-krve-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Potraviny, které prospívají tvému srdci

Cévy rozvádí po celém těle krev a mízu. Cévní soustava neboli kardiovaskulární systém slouží k přenosu kyslíku do tělních tkání a také k rozvodu živin po celém těle. Touto cestou také tělo odbourává škodliviny z těla do ledvin a pokožky, a dokonce řídí termoregulaci. Proto je potřeba, aby byly cévy průchodné, to je ti asi jasné. Jenže cévy se zanáší jednak nevhodnými tuky bohatými na špatný cholesterol, ale také transmastnými kyselinami, bílým cukrem a solí, které si většina z nás dopřává v bohaté míře.

Proč jsou pro tebe zanesené cévy problém? Protože se stávají neprůchodnými, což může vést ke zdravotním potížím a vyvrcholit infarktem či mrtvicí. Ale nezoufej, našli jsme pro tebe sedm potravin, které tvou krev dokážou vyčistit a zabránit tak nejhoršímu. Jaké bys měla mít neustále doma a zařadit je pravidelně do svého jídelníčku?

Chřest

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky domu dokáže pročistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Velké množství zinku také cévy posiluje. „Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem,“ přidává tip výživová poradkyně Věra Burešová.

Česnek

Česnek nejenže dokáže specificky a výrazně obohatit pokrm svou chutí, ale je takřka základní surovinou pro lidovou medicínu. Známý je svým pozitivním vlivem na srdce i snižováním krevního tlaku. Cévám pomůže tím, že zabrání vytváření plaků v cévním systému. Traduje se, že působí i na již vzniklý plak a zanesení cév dokáže snížit.

Chia semínka

„Chia semínka obsahují kromě spousty vlákniny také kyselinu alfa-linolenovou. Tyto látky mohou napomoci k udržování čistých tepen a k regulaci krevního tlaku. Umí také snížit hladinu LDL („zlého“) cholesterolu a zvýšit hladinu HDL („hodného“) cholesterolu,“ říká výživová poradkyně. Chia semínka si můžeš nasypat třeba do jogurtu, ovesné kaše, pudinku nebo do proteinového drinku.

Přečti si také:

Lněná semínka

Podle Evy Burešové jsou i lněná semínka zázračnou zbraní v boji za čisté cévy. Obsahují spoustu prospěšných látek, jako je kyselina alfa-linolenová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vlákninu. Tyto látky dohromady působí synergickým účinkem zejména při snižování krevního tlaku, pomáhají udržet zdravé tepny a zlepšit celkové zdraví srdce. Porci lněných semínek si přidej například do svého oblíbeného smoothie nebo si je jednoduše nasyp na chleba s pomazánkou.

Kaki

Kaki je ovoce plné antioxidantů a polyfenolů. Ty dokáží snížit LDL cholesterol a triglyceridy v krevním řečišti. Kromě toho je skvělým zdrojem vlákniny, která umí regulovat krevní tlak. Kaki nevyžaduje žádnou speciální úpravu, a proto stačí si jej jen jednoduše nakrájet a smlsnout si na něm ke svačině.

Granátové jablko

„Granátové jablko je pro nás přeci jen exotické, obvykle si jej nedopřáváme každodenně, což je škoda, ale když tak učiníme, velmi tím pomůžeme našim cévám,“ radí výživová poradkyně Eva Burešová. „Obsahuje totiž velké množství látek zvaných fytonutrienty. Ty příznivě působí svými antioxidačními účinky na tepny, jejichž výstelku chrání před poškozením.“

Avokádo

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek, hořčíku, draslíku, mědi, fosforu, také vitaminů C, E, H, K, B3, B5 a spousty antioxidantů. Mimo to dužina obsahuje také kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi kvalitní tuky, díky kterým může denní konzumace avokáda ke snížení hladiny LDL cholesterolu v krvi a zvýšení hladiny HDL cholesterolu. Avokádo si můžeš přidat například do sendviče místo těžké majonézy nebo nakrájet do salátu.

 

 

29.6.2023 7:00| autor: Autorský článek výživová poradkyně Eva Burešová | zdroj: vimcojim.cz, výživová poradkyně Eva Burešová, výživové poradenství Naturhouse

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist