Chřest – delikatesa nejen na stůl, ale také pro tvou štíhlou postavu

Sezóna chřestu je konečně tady a ty jsi ho ještě ani neochutnala? Ale to je ohromná chyba. Chřest je totiž delikatesa, kterou si jednoduše musíš zamilovat. A nejen to, má také super účinky na tvé zdraví a v neposlední řadě ti pomůže i s hubnutím. Zjistili jsme pro tebe o něm úplně všechno a navíc máme i prima recept.

chrest-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Chřestová sezóna je tu!

A my ti přinášíme ty nejlepší tipy, jak si tuhle lahůdku vychutnat. Z chřestu se pomalu stává nejoblíbenější jarní zelenina. Právě teď je jeho sezóna, která potrvá jen do června, tak si pospěš, ať ti neunikne. Sklizeň začíná zhruba v polovině dubna a netrvá opravdu moc dlouho, zhruba jen 50 dní, obvykle končí 24. června, na svátek svatého Jana. Sice v některých supermarketech seženeš chřest po celý rok, ale to není ono, je totiž z dovozu a kromě toho, že není na pohled tak lákavý, tak ani chuť není kdovíjaká.

Trocha historie

Obliba chřestu v Čechách stoupá přímo raketově, ale vždycky tomu tak nebylo. Farmáři se v posledních letech snaží vyzdvihnout význam chřestu, stejně jako tomu bylo za První republiky, kdy byl chřest králem kuchyně. Po válce ale přišli komunisté a chřest měl na dlouhou dobu utrum. Považovali ho totiž za buržoazní přežitek a to nemohli potřebovat, dříve byl velice drahý. To už dnes ale naštěstí neplatí a může si na něm pochutnat téměř každý. Dalo by se dokonce říct, že se z chřestu pomalu stává trend dnešní doby. Zejména Němci jsou v tomto ohledu specialisté a zkonzumují nejvíce chřestu v celé Evropě. Považují se údajně také za největší znalce chřestu a dokáží o něm hodiny klábosit.

V kuchařských receptech našich babiček a prababiček je často k vidění výraz špargl, kterým se chřest dříve označoval. Jde o germanismus. Slovo chřest se ujalo teprve během Národního obrození a vděčíme za něj Josefu Jungmannovi. V dávné historii se chřestu říkalo hromové koření. Úplně nejstarší dochované záznamy o pěstování chřestu byly nalezeny dokonce už ve starověkém Egyptě. Do Evropy se chřest ve velkém rozšířil v 15. století.

Opravdu je to takový zázrak?

Ano, chřest je velice zdravá zelenina, obsahuje velké množství vlákniny a vitaminů, důležitých pro naše tělo. Je to zejména beta-karoten, vitamin B, C, E a K, dále kyselina listová a esenciální oleje. Chřest obsahuje rovněž stopové prvky, konkrétně vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, jód a železo. Ideální je pro tebe také ve chvíli, kdy držíš nějakou dietu, má totiž nízkou energetickou hodnotu i obsah cukrů. Je doslova zázračný při snižování cholesterolu a celkově se dá říci, že zlepšuje fungování metabolismu. Údajně také podporuje plodnost a působí jako afrodiziakum. A to už rozhodně stojí za vyzkoušení!

Chřest je vytrvalá zelenina, ze které se každé jaro sklízí mladé stonky. U nás můžeš narazit na bílé, zelené či dokonce fialové odrůdy. Fialový chřest je nejvzácnější a pokud už na něj narazíš, platí pro něj při úpravě v kuchyni stejná pravidla jako pro zelený. Bílý chřest má jemnější chuť, ale jeho velkou nevýhodou je, že se musí loupat. Pěstuje se tak, že je zakrytý folií. Naopak zelený chřest se pěstuje na světle a právě díky slunečnímu záření má svou charakteristickou zelenou barvu, protože v něm nerušeně probíhá fotosyntéza. Navíc bývá bohatší na vitamin C a není s ním tolik práce.

Jestli ráda navštěvuješ farmářské trhy, neváhej a jakmile chřest spatříš, nakupuj jako zběsilá. Dá se totiž předpokládat, že jsi narazila na čerstvý, nedávno sklizený exemplář. Pak jde o hodiny. Čím dříve totiž chřest zpracuješ, tím lepší chuť bude mít. Čerstvý chřest poznáš tak, že je krásně křehký a při ohnutí rovnou praskne, není takzvaně „gumový“. Starší kusy začínají dřevnatět a jsou dobré akorát tak do zeleninového vývaru. Z opravdu čerstvého a dobrého chřestu po naříznutí vytéká míza. A také zvuk je důležitý, když totiž o sebe jemně třeš oddenky, začnou vrzat.

Jak chřest skladovat a připravovat?

Ideální způsob, jak skladovat chřest, je zabalit jej do vlhké utěrky a uložit do lednice. Pak by ti měl vydržet přibližně týden.

Možností, jak připravit chřest, je nekonečno. Každopádně, pokud zpracováváš bílý chřest, v první řadě ho nejprve zbav slupky. Loupání chřestu je velice důležité, jedině tak nebude hořký. Tenký zelený chřest loupat nemusíš, pouze odstraň dřevnaté konce, stejně jako u bílého chřestu. Pokud máš v ruce čerstvou surovinu, nemělo by to být více než 2-3 cm. Rada pro fajnšmekry: konce se u zeleného chřestu neodkrajují, ale ulamují. Pokud je chřest opravdu čerstvý, praskne právě v místě, kde končí dřevnatá a začíná ta správná, jedlá část.

Obecně platí, že bílému jemnému chřestu sluší i jemný doprovod, to znamená máslo, nové brambory, holandská omáčka, telecí a drůbeží maso, nebo ryba. Oproti tomu zelený chřest snese o něco výraznější společnost, např. česnek, chilli, zázvor či tmavá masa.

A jak chřest připravovat? Tady platí, že v jednoduchosti je krása a ty nejjednodušší recepty jsou ty nejlepší. Chřest můžeš vařit, grilovat, blanšírovat, opražit na pánvi, nebo jej použít syrový do salátů.

My ti představíme ten nejjednodušší recept na rychlou smetanovou polévku.

Připrav si tyto suroviny:

  • Svazek zeleného chřestu
  • Jarní cibulku
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 1 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla
  • Kelímek 30% smetany
  • Cukr, sůl
  • Citron

Postup je následující: Chřest důkladně omyj. Odlom dřevnaté konce a povař je na chvíli ve vývaru, který tím získá ještě lepší chuť. Odkroj z chřestu špičky a ponech je stranou. Stonky nakrájej na špalíčky a opraž na másle, po chvíli zapraš moukou a zalij vývarem, ze kterého jsi vyjmula dřevnaté konce. Vař do změknutí a vše rozmixuj ponorným mixérem, poté přidej ještě smetanu. Podle chuti osol, opepři a neuškodí ani pár kapek citronu. Stáhni hrnec z ohně a na závěr vmíchej máslo, polévku to krásně zjemní. Podávej ozdobené jarní cibulkou a špičkami chřestu. Můžeš přidat i krutony ze starého pečiva, záleží na tobě.

Tak co, už pelášíš na trh? Sezóna je krátká, tak si pospěš!

9.5.2018 10:00| autor: Alena Haas Kubátová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist