Jak po svátcích zklidnit žaludek? Pomůže kurkuma, kysané zelí i máta

Po vánočním přejídání se začne ozývat žaludek či žlučník. Není divu, po tom všem, co jsme ochutnávali a ochutnávali, máme pocit, že praskneme. Nic si ale nevyčítej, holt o Vánocích je těžké držet se na uzdě s jídlem. Poradíme ti, jak zklidnit žaludek a cítit se opět fit.

bolest-bricha-1-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Vánoční veselí skončilo, vše se vrací do normálu, a je tedy na čase počítat škody. I když by měly být Vánoce svátky klidu a míru, plné setkávání a duchovního rozjímání, co si budeme povídat, jako každý rok je to doba přejídání. Smažený kapr, tuny bramborového salátu, několik druhů cukroví, vánočka, novoroční kachna se zelím, svařáčky, vaječňáky, šampusy a další alkoholické nápoje na slavnostní přípitek. Zkrátka naše tělo dostává zabrat, obzvlášť pokud jsme jinak zvyklé baštit spíše zdravější potraviny v podobě pohanky, celozrnného pečiva a zeleninových salátů. Je tedy na čase náš žaludek po tom všem nějak zklidnit. Jak? Není to tak složité.

Nastupuje dieta

V mrazáku ti stále straší zbytek kapra, ve spíži na tebe padají vanilkové rohlíčky a linecká kolečka a sem tam se ještě objeví nějaká návštěva, která ti nestihla popřát během svátků, a přináší chlebíčky a šampus na zapití. Tak to už řekni stop. Nyní si naordinuj zpátky pohanku a tvému žaludku ještě nepřitěžuj. On totiž může ledacos snést, ale opakované kalorické útoky jsou pro něj už moc. Takže po době přejídání nastává období půstu. Vyhni se alkoholu, tučným jídlům, kofeinu a cukru. Při rozdrážděném žaludku se také nedoporučuje konzumovat citrusové plody.

Kamarád čaj

Jestli tě i přesto žaludek zlobí, tak ho zklidni bylinkovými čaji.  Jako první pomoc klidně může být i čaj černý, ale s ním to nepřeháněj a dopřej si ho bez cukru. Na podrážděný žaludek dobře zafunguje čaj z meduňky, která je vhodná zejména při žaludečních neurózách. Dokáže uvolnit žaludeční křeče a celkově tě zklidní. Také nedej dopustit na starý dobrý heřmánek, který je vhodný zejména na překyselený žaludek. Pozitivní účinky na trávení má i máta. Nejlepší je si uvařit čaj z čerstvých lístků máty. Tu můžeš klidně doma pěstovat v květináči.

Přečti si také:

Dopřej si jednoduchá jídla našich předků

Co jedli naše prababičky a pradědečci v zimě? Jasně, tak pokud na to měli, ládovali se tučným masem, aby se zahřáli. Ale většinou na to neměli, a tak jedli potraviny bohaté na vitamíny a zároveň ty, které přečkaly počáteční zimu. Tedy jablka a kysané zelí. Oboje ti prospěje. Jablko je prostě top mezi přírodními léky na zažívací potíže. Obsahuje dostatek vlákniny, která ti pročistí střeva a zrychlí trávení. Kysané zelí je zase dobré na vyplavení toxinů, a navíc je to vyloženě zimní jídlo, protože neochlazuje organismus a zároveň ti pomáhá při shazování nadbytečných kil. Kvašenou zeleninu si v zimě dopřej, co hrdlo ráčí. Nemusí to být jen zelí, ale například i červená řepa. A nepohrdni ani starým dobrým vývarem či dušenou mrkví. Zkrátka jednoduchá jídla, co zahřejí a zároveň nejsou smažená či plná tuku a cukru, jsou přesně to, co nyní potřebuješ.

Okořeň si život

Na rozbouřený žaludek pomáhají také nějaké druhy koření. Kmín je výbornou pomocí při nadýmání, ne nadarmo se přidává do jídel, která právě dokáží tvé břicho nepříjemně nafouknout, na to tedy mysli, když vaříš například brokolici nebo zelí. Proti křečím zase dobře zafunguje anýz. Výborně se hodí do sušenek či cukroví. Takže až za rok budeš opět péct, vyzkoušej novu přísadu, stačí do těsta přidat jednu lžičku.

Pokud se cítíš po svátcích celkově oslabená, vsaď na kurkumu. Je to totiž všelék a pomáhá v boji proti bakteriím. Stimuluje zažívání a podporuje imunitu. Hodí se výborně do indické kuchyně, obzvlášť pro ty, co nemusí příliš pálivá jídla. Hned několik pozitiv má i obyčejná skořice. Působí antibakteriálně, podporuje funkci mozku a hlavně zažívání. Pomáhá jak proti plynatosti, tak i na průjem a zároveň i na zácpu.  Mezi zázraky se také řadí zázvor, zklidní nejen žaludek, ale i podrážděný jícen. Kromě toho tě v zimě příjemně zahřeje.

28.12.2023 7:00| autor: autorský text bylinkářka Pavla Košík Jelínková | zdroj: autorský text bylinkářka Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist