Co s dýní? Vyzkoušej netradiční recepty!

Halloween je za námi a ty možná přemýšlíš, co s dýněmi, které ti posloužily jako výzdoba a teď už se k ničemu nehodí. Rozhodně je nevyhazuj! Dýně jsou plné vitaminů a minerálů, ale také skvěle nastartují tvůj metabolismus a navíc výborně chutnají. Zjistili jsme pro tebe o dýních všechno, co jsi možná nevěděla a navíc máme i super recepty.

Ač je to k nevíře, náleží mezi bobule. Spíše než malými kuličkami zaujme pořádnými rozměry hodnými matróny. A samozřejmě taky sytě oranžovou barvou. Ano, řeč je o dýni, která se v posledních letech stala neoddělitelnou součástí podzimu i u nás.

Dýní je hned několik druhů, u nás je nejpopulárnější dýně hokaido (v Americe se jí říká red kuri) či dýně máslová. Na sto gramů obsahuje dýně pouhých 25 kalorií (pro srovnání; například sladké brambory obsahují na sto gramů 90 kalorií), patří tedy mezi méně kalorické druhy zeleniny a můžeš si ji s klidem dopřávat i pokud zrovna držíš nějakou tu redukční dietu. Ale to není všechno, co ti dýně může nabídnout. Má spoustu benefitů i pro tvé zdraví.

Dýně pro zdraví

Dýně je bohatá na vitaminy, jmenujme například beta karoten (důležitý pro tvorbu vitaminu A), vitamin C a vitamin E. Pokud je mrkev díky přítomnosti vitaminu A dobrá na oči, tak je také dobré vědět, že vrchovatý talíř dýňové polévky denní doporučený příjem vitaminu A dokonce převyšuje. Dýně neboli tykev je také dobrým zdrojem minerálů, zejména draslíku, magnézia či železa. A co je důležité – také vlákniny.

Zavrhovat a už vůbec ne vyhazovat bychom neměli ani dýňová semínka. Ta, stejně jako olej, který se z nich lisuje, jsou bohatá na vitamin E a mastné kyseliny. Jednou z aminokyselin je také tryptofan, díky němuž vzniká hormon štěstí serotonin. V semínkách se ukrývá také spousta omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv například na krevní tlak. To není zrovna málo, co říkáš?

Co si počít s dýní?

Nalákali jsme tě, ale ještě nikdy jsi dýni nejedla, nebo nezkoušela sama připravit? To je ale velká chyba. Dýně je totiž dobrá naslano, ale i nasladko. Rozumí si s hodně druhy koření, jako je například tymián, oregano, bazalka, koriandr, kari, zázvor, vanilka či skořice. Dá se z ní připravit velmi chutná polévka, můžeš ji přidat například do bábovky nebo bramborové kaše. Pokud chceš další inspiraci, možná ti poslouží následující recept.

Dýňové chilli con carne

Potřebovat budeš:

  • Hrníček uvařeného dýňového pyré (vnitřek dýně vydlabej, nakrájej na kostky a dej vařit – nejlépe na páře, pak jej rozmačkej na kaši)
  • malou cibuli
  • fazole v protlaku
  • oloupaná rajčata v plechovce
  • lžíci oleje (avokádový, kokosový, olivový nebo dýňový)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 menší čerstvá rajčata
  • sůl, pepř

Na oleji orestuj cibulku a česnek nakrájený na plátky. Rajčata pokrájej a smíchej s dýňovým pyré a fazolemi. Vlož do hrnce k cibuli a česneku. Povař několik minut a nakonec dochuť solí a česnekem.

Něco pro tvůj metabolismus

Pokud chceš nastartovat metabolismus a trošku tělu dopomoci ke shazování nadbytečných kilogramů, pak zkus kombinaci dýně s cayenským pepřem. Tahle opravdu dynamická dvojka tě dovede pořádně rozpálit, což se s příchodem zimy rozhodně hodí. Produkt získaný rozmělněním chilli papriček roztáhne tepny a podpoří krevní oběh. Tělo se tak rychleji zahřeje. Doporučujeme zejména po sportovních výkonech, cayenský pepř totiž skvěle uvolní svaly a namáhané klouby. Navíc ještě stimuluje tvorbu endorfinů – hormonů spokojenosti. Pálivé papričky jsou v kombinaci se sladší dýní skvělá kombinace. Takže je zkus přidat třeba do dýňové polévky.

Jak dýni vybírat a skladovat?

V obchodě si dýni předtím, než ji vložíš do košíku, vždycky nejprve pořádně prohlédni. Měla by být neodřená, bez skvrn, povrch by měl být pevný. Pokud se ti dýně zdá příliš lehká, nebrat, může být zkažená. Platí, že čím těžší, tím lepší. Dýni bys měla skladovat nejlépe na suchém, větraném a chladném místě. Dýně s tvrdším povrchem vydrží klidně i několik měsíců.

Tak co říkáš? Vyzkoušíš náš recept, nebo máš nějaký lepší? Klidně nám ho napiš do diskuze, rádi se necháme inspirovat. A taky nám dej vědět, jestli máš dýni ráda i v kuchyni, nebo dáváš přednost dýni coby dekoraci. A když jsme u toho dekorování, mrkni do galerie, co všechno se dá z dýně udělat. Neuvěříš, jak jsou někteří lidé šikovní.

Foto: Shutterstock.com, profimedia.cz

1.11.2017 10:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist