Deset potravin, které bys teď na podzim měla rozhodně jíst

Chladná rána, studený vítr a do toho začínající viróza. I takhle někdo může vidět podzim, proto se proti tomu obrň a začni u jídla. Jsou totiž pokrmy, která tě nejen zahřejí, ale dodají potřebné vitamíny pro boj s bacily.

podzimni-jidlo-4-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Kysané zelí, zázvor nebo chilli jsou ideální potraviny, kterými bys v tomhle období šetřit rozhodně neměla. Které další suroviny ti dají dostatek tepla a tu správnou výživu, když je venku nevlídno?

Kvašená zelenina

Zdraví začíná ve střevech a pro ně je kvašená čili fermentovaná zelenina úplný balzám. Nejlepší je koupit si kysané zelí, které podpoří tvou střevní mikroflóru, a ještě obsahuje velké množství vitamínu C. Tohle už věděly i naše babičky, které neměly žádné citrusy z velkých dálek, a tak se ládovaly kysaným zelím, co to jen šlo.

Pohanka a jáhly

Pohanka je nejen zdravá, a to zejména na srdce a cévy, ale dokáže nás také zevnitř pořádně zahřát. Například takové pohankové rizoto je ideální jídlo pro večeři, je rychle hotové a přitom zdravé a výživné. Jáhly jsou neprávem opomíjená surovina, přitom výživoví poradci je maximálně doporučují, nejen, že po nich neztloustneš, ale mají řadu vitamínů, například vitamín A, draslík, železo či hořčík. Z jáhlů si můžeš upéct buchtu, placky nebo je použít jako přílohu k masu. Na podzim se hodí jahelná kaše se sušeným ovocem a špetkou skořice, která tě příjemně zahřeje.

Přečti si také:

Kulatá zelenina

Dokáže srovnat výkyvy energie v těle, a to právě v období podzimu a jara potřebujeme. Patří tam například kedlubna, kapusta či dýně. Z té si klidně udělej polévku, na kostičky si nakrájej oloupanou dýni a přidej ji k orestované cibuli, poté zalij vývarem a nechej necelou půl hodinu vařit, pak ji rozmixuj a ochuť pepřem a solí. Pro větší chuť přidej kari a smetanu.

Luštěniny

Luštěniny jsou prostě TOP potravinou, protože obsahují hodně bílkovin, a jsou tak nepostradatelnou surovinou zejména pro vegany. Kromě toho mají v sobě velké množství antioxidantů. Luštěniny mají ale přece jen jednu nevýhodu, a to, že nadýmají. Toho se ale můžeš zbavit vhodnou přípravou, pokud je dopředu namočíš a uvaříš pak v jiné vodě, zbavíš se nadýmavých látek.

Polévka je grunt

Aby sis prohřála prokřehlé kosti, nezapomeň na polévku, a to zejména zeleninovou. Dobrou službu ti udělá polévka z růžičkové kapusty, která ti dodá potřebné vitamíny i minerály. Ovšem typické podzimní polévky jsou pořádně husté a krémové, například z cukety nebo červené řepy, která tě stoprocentně zahřeje.

Okořeň si život

Neboj se pálivého jídla. Například chilli papričky jsou ideálním kořením pro chladnější dny. Kromě toho, že zahřejí, zvýší tvou obranyschopnost a dodají ti dostatek železa, které zabrání podzimní únavě.

Zázvor

Zázvor je zázrak a hlavně ho můžeš použít na více způsobů. Zahřeje tě například zázvorový čaj, ale hodí se i jako koření nebo si z něj můžeš udělat domácí limonádu. Má řadu blahodárných účinků na zdraví, a hodí se jako prevence chřipky. Také napomáhá hubnutí, a to je další důvod, proč si tuhle zdravou pochutinu dopřát.

Sezónní ovoce

Jablka, švestky či hrozny můžeš na podzim baštit neomezeně. Pochutnat si můžeš i na sušeném ovoci. I když pomeranč má také hodně vitamínů, ten si nechej až na léto, protože by tě zbytečně ochladil. Co si takhle upéct jablečný štrůdl? Spolu se skořicí tě krásně zahřeje.

Ty správné tuky

Na podzim není zrovna vhodné začít s dietou, ale chápeme, že nikdo nechce být tlustý do plesových šatů. Dobrým kompromisem je konzumace zdravých tuků, které najdeš například v ořechách, avokádu či semínkách nebo v rybách, jako je losos.

Dopřej si maso

Jedla jsi v letních měsících jen zeleninová jídla? To je samozřejmě v pořádku, ale v chladnějších dnech je potřeba se nejen trochu zahřát, ale dobít baterky. Konzumace masa rozhodně nemusí být denně, ale čas od času bys ho na talíři mít mohla. Obsahuje látky, které ti dodají ty správné živiny a tebe pak nebude honit mlsná na různé sladkosti. Pokud se přes oběd odbydeš jen lehkým salátem, budeš mít tendence to přes odpoledne dohánět a kila půjdou nahoru. A to zejména v chladných dnech, kdy je s prázdným žaludkem ještě větší zima.

Pomeranč, jogurt a salát si nechej na léto

Je ale i řada potravin, které bys v těchto chladných dnech měla spíše omezit. Týká se to citrusů, které tě zbytečně ochladí. Vyvaruj se i mléčných výrobků a typické letní saláty se sýrem si nechej zase na horké dny.

Inspiraci na prima podzimní recepty najdeš třeba tady:

 

23.10.2023 11:00| autor: Alžběta Bublanová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist