Přírodní náhražky cukru. Jsou opravdu lepší?

Cukr je v poslední době považován za podobný jed, jako jsou alkohol či drogy. Bez sladké chuti si ale život dokáže představit jen málokdo. Jsou dobrou alternativou přírodní náhražky cukru? Dokážou cukr adekvátně nahradit? A jsou vůbec zdravější? Posvítili jsme si na ty nejznámější.

cukr-titul-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Xylitol

Dřevný nebo také březový cukr – to je přírodní sladidlo z březové kůry, které se skrývá pod pojmem xylitol nebo také E967. Možná ti je název xylitol trochu povědomý. Ano, přidává se do žvýkaček. To jeho zásluhou vzniká na jazyku ten příjemně chladivý pocit. Dříve se vyráběl z březového dřeva, dnes spíše z kukuřice, malin či švestek. Vyskytuje se přirozeně v ovoci a zelenině.

Plusy: Jeho výhody? Obsahuje o třetinu méně kalorií než běžný cukr a nekazí se po něm zuby, ba právě naopak – zubům prospívá. Přitom je úplně stejně sladký jako normální, běžný cukr.

Mínusy: Přece jen není úplně nekalorický. Na 100 gramů má 240 kcal. Přílišná konzumace může způsobit průjem.

Xylitol také vůbec není vhodný pro psy. Tato náhražka cukru může zvířatům poškodit játra.

Med

O jeho příznivých účincích na lidské zdraví není pochyb. Nejstarší sladidlo všech dob obsahuje spoustu užitečných látek.

Plusy: Med má protizánětlivé účinky. To proto si máš dát při nachlazení do čaje lžíci s medem. V kombinaci se zázvorem je to dokonalá medicína.

Mínusy: Obsahuje téměř skoro stejně kalorií jako normální cukr. Ale pozor – 100 gramů medu není stejně sladkých jako 100 gramů cukru. To proto, že med navíc obsahuje vodu, a tak je o 20 % méně sladší. Pro diabetiky nebo pro ty, který chtějí snížit hladinu cukru v krvi se příliš nehodí.

Med nepatří do pusy dětem mladším jednoho roku. Nejenže jim může způsobit postupem času zubní kazy, ale také dětský botulismus, který se projevuje ochrnutím jednotlivých částí těla.

Stévie

Ještě dříve, než jsme s ní začali sladit, přidávala se tato rostlinka původem z Jižní Ameriky do koupelí. Jako doplněk potravy je schválena Evropskou unií od roku 2011. Stevia rebaundiana se často používá jako náhražka cukru.

Plusy: Stévie neobsahuje žádné kalorie a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodná pro diabetiky. Nekazí se po ní zuby.

Mínusy: Stévie přidávaná do potravin je chemickým extraktem, který se skrývá pod označením E 960, a z tohoto důvodu neobsahuje žádné zdraví prospěšné živiny. Je daleko sladší než cukr, jenže na jazyku po ní zůstane bohužel i hořká pachuť.

Stévie je sladší než cukr 300-400krát.

Javorový sirup

V některých zemích se mu říká tekuté zlato. My máme ale svoje pivo. Na palačinkách ovšem chutná skvěle.

Plusy: Je přírodní produkt a obsahuje více než 50 zdraví prospěšných látek včetně antioxidantů a molekul s protizánětlivými účinky. Čím tmavší barva sirupu, tím více zdraví. Sto gramů javorového sirupu obsahuje 90 mg vápníku, 185 mg draslíku, 23 mg magnézia a 2 mg železa.

Mínusy: Jeho sladkost je na 60-70 % cukru. Musí se ho tudíž použít větší množství. Podstatnou roli hraje kvalita a tu mnozí obchodníci snižují přidáváním cukrové vody.

Ze 40 litrů mízy z javoru máme pouhý litr javorového sirupu.

Nektar z agáve

Nektar nebo sirup se získává z rostliny agáve, která bují v Mexiku. Chutná jako med, není ale tak hustý.

Plusy: Na rozdíl od obyčejného cukru obsahuje také vitaminy a minerály. Lépe se rozpouští než med a je vhodný pro vegany.

Mínusy: Má podobné množství kalorií jako med, z toho vyplývá, že také sirup z agáve není vhodný pro diabetiky. Příliš mnoho sirupu z agáve může způsobit hromadění tuku v těle.

Kokosový cukr

Získává se z mízy poupat kokosové palmy. Chutí hodně připomíná karamel.

Plusy: Obsahuje vitaminy a minerály, mimo jiné například magnézium, železo nebo zinek. Jeho sladkost je srovnatelná s cukrem.

Mínusy: Má velmi nízký glykemický index (35), to je méně než cukr, to je ale kvůli vysokému podílu fruktózy. Jedná se o čistou formu cukru. Takže cukrovkáři by ho měli užívat s mírou. Je také poměrně drahý. Kilo stojí cca 500 Kč. Získává se totiž ručně, což z něj dělá luxusní zboží.

Foto: shutterstock.com

28.8.2018 4:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist