5 tipů na svačiny, které děti budou bavit

Škola je zpět a s ní i každodenní a poněkud nudná příprava svačin pro děti školou povinné. Pravděpodobně skončíte u chleba s něčím a něco k tomu. Jsem však povaha hravá, avšak lenivá a tak se podělím o své první zkušenosti s výrobami školních svačin.

rodina_svaciny-1100x618.jpg

TOP vrchol – ubrousky
Látkové ubrousky na svačinu… nezbytnost prvňáka. Poněkud mě to překvapilo, ale v zoufalé snaze něco takového nalézt jsem narazila na šikovnou paní, která ubrousky šije a prodává.

Ráda jsem si dva koupila a můžete je na fotografiích vidět jako podklad. Přiznám se, že zprvu jsem celou věc pokládala za zbytečnost, ale později se ukázalo, že je to nadmíru příjemné zpestření rán i školních svačin. Prostě to celé zaobalí tak nějak mile a krásně.

Dělené krabičky
Krabičky, které mají dvě oddělená místa, jsou jednoznačně nejlepší. Dá se do nich dát namazaný chleba i jablko bez toho, že by se nepříjemně prolínaly vůně a chutě. Ale i bez dělené krabičky si poradíte.
Tip: dobrý pomocník je alobal, do kterého lehce zabalíte pečivo, aby se nedotýkalo například rajčátek nebo jiné zeleniny a nepromáčelo se. Alobalem lze vytvořit kýženou přehrádku.

Zrádné banány
Ty jsou zrádné, protože jednak voní a tudíž dokáží znehodnotit i pořádný kus chleba s uzeným (tam prostě banán jednoznačně vyhraje), a také se omačkávají. Existují speciální plyšové návleky na banány, které je ochrání – jinak – banán prostě musí do izolace, nejlépe do jiné kapsy, než ve které je zbytek svačiny.

Tak, nebudeme zdržovat a nyní už budeme jenom praktičtí. Tipy, tipy a tipy – mnohé znáte, takže jen pro vypadnutí z hlavy, jiné třeba budou nové. Snad vás, milé maminky, alespoň něco příjemně inspiruje:

  • Houska či pečivo se sladkou pomazánkou (med, marmeláda)
  • Pečivo se šunkou, sýrem, zeleninovými pomazánkami či paštikou
  • Zkuste k pečivu dát i saláty! Zeleninové… a chléb vykrájet vykrajovačkou na cukroví, minimálně to dítěti zpestří den
  • Obecně zeleninové saláty v dobře uzavíratelných miskách mohou slavit úspěch
  • Suché palačinky či lívance
  • Odvážlivci mohou zkusit bramboráčky či chleba ve vajíčku z předchozího večera (čili od večeře)
  • Jogurty a mléčné výrobky přijdou vhod, když spěcháte, dobrým přídavkem je pak loupák nebo makovka. Domácí pudink prostě jen nalijte do skleničky od zavařeniny či dětské výživy a máte připraveno na druhý den
  • Pečete-li, zkuste různé šneky z listového i jiného těsta či plněné kapsy. Snadno vydrží do rána a budou zpestření jednotvárných svačin
  • Bábovka, buchty, perníky, koláče…
  • Skvělý je dort ze strouhaných jablek, pudingu a piškotů, dá se nalít i do skleniček a nechat ztuhnout. Hned je dezert!
  • Nakrájené ovoce a musli nebo doma pečené ovesné sušenky.

článek

Využívejte trvanlivost
Počítejte s tím, že dětem jídlo bez možnosti chlazení musí vydržet v tašce – na kterou často ve třídě praží sluníčko, určitě dvě hodiny a někdy i více.  Šunce ani tvarohové pomazánce to moc nepřidá.  Využít lze kvalitní tvrdé salámy nebo doma dělané plátky masa do chleba. Přece jen vydrží trošku víc.
Tip: výtečné jsou termoboxy, buď plastové krabičky s vloženým gelovým chladícím polštářkem, který do rána namrazíte či nachladíte nebo krabičky v termotaštičkách. Tady je třeba v obou případech počítat s větší prostorovou náročností, tato udělátka jsou prostě větší než obyčejná krabička.

Rozmočený chleba ne!
Zrádné jsou pomazánky, oblíbená rybičková, vajíčková nebo tvarohová. Na chlebu se rozmočí či vytečou. Není nic nechutnějšího. Pak můžete přistoupit k variantě, že dítě dostane pomazánku zvlášť, v malé krabičce a pouze si do ní potom namáčí pečivo.
Tip: malé krabičky nemusíte kupovat, nasbírejte si je – po salátu, po obloženém vajíčku budete mít kulatou, po cherry rajčátkách, využijme je ještě jednou! Když si je děti polepí samolepkami, kterých se taky doma sejde a kam s nimi, že? Krabička jistě nějakou dobu vydrží býti atraktivní.

Foto zdroj: prodimeia.cz, archív autorky

3.9.2013 8:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist