Toulky za dobrým jídlem

Léto je časem dovolených, o tom se není potřeba nijak rozepisovat. Jenže možná právě vy patříte mezi ty, kterým slovo dovolená nic neříká. Netoužíte po ležení na pláži a otáčení se v pravidelných intervalech, nemáte v úmyslu spát na tvrdé zemi a předstírat, že vás strašně baví kempování, ani objevovat stokrát objevené hrady a zámky, ba dokonce ani nejste majitelé příjemné chatky v lůně krásné přírody, ale je vám jasné, že nějaký ten odpočinek přeci jen potřebujete. Jaký? Toulejte se za jídlem! To by vás rozhodně bavit mohlo.

Nevím, jak vy, ale já jsem docela určitě vlastenec. Alespoň, co se právě trávení dovolené týče. Nemusím cestovat do exotických zemí, raději volím krásy naší vlasti. A že je stále, co objevovat vím já, i Toulavá kamera, která se v prázdninovém speciálu vydala ochutnat Česko. Tedy přesněji řečeno naše domácí speciality. A že jich máme celou hromadu, ani nemusím připomínat.

Věděli jste třeba, že máme patent na kostkový cukr? Vymyslel jej, možná i pod nátlakem své ženy unavené z věčného bourání homolí cukru, Jakub Kryštof Rad a nechal si jej patentovat. Cukr to však není jen kostka vhozená do lahodně vonícího šálku čaje nebo kávy, ale také hromada sladkostí a ty já teda můžu. Takový buchty s tvarohem, jahodový koláč, skořicí vonící štrůdl…mňam. Ale nejlepší buchtou je stejně bůček 🙂 Takže když z nejstaršího cukrovaru v Evropě, zamířila Toulavá kamera do Milovic k rodině, která vyrábí lahodné uzeniny, z nichž některé byly dokonce oceněny, zpozorněla jsem rozhodně víc.

[[related]]

A po dobrém jídle má přijít nějaké to dobré pití, třeba v podobě hořkého bylinného likéru, který má i u nás dlouhou tradici a který se vyrábí v Plzni. Věděli jste třeba, že Fernet se vyrábí ze čtrnácti různých bylin, jejichž přesné složení znají pouze dva lidé? A že výrobce tohoto oblíbeného likéru jde při své práci tak daleko, že nakupuje i takové bylinky, které vůbec nepotřebuje, jen aby zmátl případné zájemce o recept? A co mě vůbec překvapilo, bylo množství rumu, které ročně vypijeme. Dokážeme jej totiž vyslopat neuvěřitelných osm milionů litrů! No, já sama za sebe asi příliš tuto statistiku nezvyšuji, protože rum si nedávám ani do čaje, ani jako frťana, ale kde ho miluju, to je rozhodně cukroví.

Myslím, že nápad toulání se po Čechách nikoliv za historií, ani za krásami naší přírody, ale za dobrotami, které dokážeme vyrobit a které oceňuje i svět, není vůbec špatný nápad. No, řekněte sami, docela určitě i někde ve vaší blízkosti je něco, co stojí za vidění. U nás třeba městečko Chyše, které byste téměř ani na mapě nenašli a přesto se v něm skrývá krásný zámek a u něj malý pivovar, kde se skvěle najíte a navíc ochutnáte právě zde uvařené pivo. A kam byste nás pozvali vy?

27.7.2011 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist