Velký bylinkový tahák. Babí léto: na co bys neměla zapomenout?

A je tu podzim v plné parádě. Jak se s ním vyrovnat a nebýt hned nachlazená? Když neopomineš trojku našich bylinek, tvé tělo ti poděkuje a bude fit.

bylinky-1-1-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Podzim tě deptá sychravým a deštivým počasím, nedostatkem sluníčka a pošmournými rány a večery, kdy se večer brzy stmívá a ráno pozdě rozednívá. Zásob se doma bylinkami, které ti na podzim zpříjemní dny!

Jsou to bylinky které, když vyrazíš do podzimní přírody, můžeš i sama natrhat. Pokud tu možnost ale nemáš, lehce je seženeš v lékárně nebo obchůdku s bylinkami či zdravou výživou.

A které to jsou?

  • šípkové plody
  • kopřiva dvoudomá
  • libeček lékařský

Šípkové plody

Šípková růže je jemný a krásný keř s červenými kvítky, a ještě jasnějšími oranžovočervenými plody. Právě nyní si je můžeš nasbírat v přírodě, anebo zakoupit v podobě sušených drcených plodů šípků na čaj. Porcované šípkové čaje ti nedoporučujeme, protože nejsou tak kvalitní jako drcené sypané plody. V sypaných máš jistotu mnohem většího objemu výživných látek a vitamínů.

Šípek jako podzimní plod a bylinka nemá téměř konkurenci v obsahu vitamínu C. Céčko je přitom ideálním parťákem pro chladné a sychravé podzimní dny. S šípky a céčkem v nich se vyhneš snadno nachlazení, rýmě, zánětu nosohltanu, horních cest dýchacích, kašli i zánětu močových cest.

Mimo velkou nálož vitamínu C v šípkových plodech najdeš třísloviny, flavonoidy, provitamin A, vitamíny B a E. To vše pospolu má ještě osvěžující a antioxidační efekt na organismus. Skvělé jsou šípky i k vyladění střevní mikroflóry, metabolismu i pro lepší obranyschopnost.

Nejlepší a nejvíce účinný šípkový čaj získáš z čerstvých celých plodů, nebo sušených a nadrcených šípků. Čerstvé celé šípky (1 polévková lžíce na 250 ml vody) musíš od bodu varu cca 20 minut povařit, abys z nich uvolnila veškeré živiny. Drcené sušené šípky (1 čajová lžička na 200 ml vody) ti stačí povařit od bodu varu 5 minut. Šípkový čaj můžeš popíjet 3x denně, klidně i za studena, kdy se stává příjemným a osvěžujícím nápojem.

Kopřiva dvoudomá

Máš-li možnost, vezmi si rukavice a natrhej si kopřivu v přírodě. To je nejlepší základ na kopřivový čaj, který ale seženeš běžně v lékárně, v bylinkářství i v obchodě se zdravou výživou.

Kopřiva dvoudomá je takovým malým a často přehlíženým zázrakem mezi bylinkami. Obsahuje jedinečný soubor živin – od vitamínů a minerálů, až po kyseliny. Najdeš v ní chlorofyl, třísloviny, aminokyseliny, flavonoidy, hořčík, karotenoidy, vitamín C, B2 a B6 a mnohé další prospěšné látky. Věděla jsi, že si kopřivy v minulosti lidé velmi vážili? Byla a je totiž nevyčerpatelnou studnicí účinných látek.

Nač vše se kopřiva hodí?

  • k detoxikaci organismu
  • k pročištění pleti
  • při nemocech jater, ledvin, žlučníku a slinivky
  • pro efektivní likvidaci bolestí hlavy
  • ke zlepšení trávení a při střevních obtížích
  • při gynekologických obtížích
  • k povzbuzení metabolismu
  • ke zlepšení krvetvorby
  • při revmatismu
  • při likvidaci zánětů – krku, horních i dolních cest dýchacích
  • pomáhá při diabetu
  • vylaďuje krevní tlak
  • je prevencí pro onemocnění močových cest

Už je ti jasné, proč si lidé kopřivy dvoudomé odpradávna cenili a uctívali tuto bylinku jako jednu z nejuniverzálnějších? Každopádně při popíjení čajů z kopřivy si udělej po dvou týdnech další čtyři týdny pauzu. Je to silná bylinka a tvůj organismus potřebuje čas, aby ji dobře vstřebal.

Čaj z kopřivy dvoudomé uděláš z čerstvých i sušených listů, kdy ti postačí v případě celých listů jedna polévková lžíce na 250 ml vody, a při sušené, sypané a drcené formě 1 čajová lžička na 200 ml vody. Od bodu varu v obou případech vař cca 5 až 7 minut. Nechej další dvě minutky luhovat a scezený kopřivový čaj vlažný popíjej 2x denně.

Libeček lékařský

Bylinku, kterou v kuchyni možná používáš běžně při vaření, můžeš využít nejen v podzimních měsících velmi dobře i jako podporu imunity a proti nachlazení.

Díky obsahu terpineolu, silice ftalinu, furokumarinů, karvakrolu, kumarinu, minerálních látek a stopových prvků, enzymů, vitamínů a organických kyselin, působí libeček perfektně na záněty horních i dolních cest dýchacích, průdušek, plic a při rýmě. Pomáhá i u zánětu močových cest, při potřebě odvodnění, ke zlepšení vylučování žluči, nebo k vyladění střevních obtíží. Mimoto je libeček rovněž podpora pro srdce, játra, při nadýmání a menstruačních bolestech. A aby toho nebylo málo, celkově má libeček efekt na nervovou soustavu, čištění krve a detoxikaci organismu.

Využít libeček můžeš čerstvý i sušený. Na čaj ti postačí jedna čajová lžička čerstvé nasekané či sušené rozmělněné bylinky, kterou zaliješ 250 ml vroucí vody a necháš 5 minut luhovat. Po scezení popíjej teplý čaj 2x až 3x denně. Pozor ovšem dej stejně jako u kopřivy s dlouhým užíváním libečku. Po týdnu si dej s libečkovým čajem dva týdny pauzu. Jen tak využiješ veškerý potenciál bylinky.

Zkusíš tyto bylinky jako podzimní podporu tvého těla? Nebo máš s nimi nějakou zkušenost, tip či recept na podzimní nachlazení? Poděl se o ně s námi!

foto-zdroj:shutterstock.com

15.10.2019 10:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist