Pohanka

Pohanka není obilnina, jak je někdy prezentována, ale je to rdesnovitá rostlina. Její semena jsou však moučnatá, a tak se používají také na výrobu pohankové mouky.

Pohanka pochází z jihoruské stepi a dostala se ve středověku až do střední Evropy. Například v Japonsku je dodnes pohanka velmi oblíbená a používá se ve formě nudlí. Dodnes je tradiční plodinou v Rusku, Indii, Polsku a USA.

Šedá semínka

Malá, šedivá až černá trojhranná semínka se jedí celá nebo jako krupice. Pohanka neobsahuje lepek a tak se hodí jako potravina pro alergiky. Pohanková mouka se například báječně hodí na přípravu palačinek a lívanců.
Opražená pohanka se nazývá kasha a má obzvlášť kořenitou příchuť.

Obsahuje to, co jinde nenajdete

Pohanka je vysoce nutričně a dieteticky hodnotná, z hlediska lidské výživy má velmi příznivé složení. Obsažené bílkoviny, glycidy, lipidy i vláknina se zde nacházejí ve vhodném poměru. Její proteiny jsou lehce stravitelné, navíc obsahují lysin, tryptofan, ararginim a kyselinu asparagovou. Kromě těchto kvalitních proteinů obsahuje i mnoho zinku, mědi, selenu, manganu, z vitamínů lze jmenovat vitamín B1, B2, B3, A, C a další.
Pohanka je cenná také pro svůj obsah rutinu, což je vlastně vitamín P, který má příznivý vliv na cévní systém a hlavně udržuje cévy pružné a pevné, reguluje krevní srážlivost a snižuje obsah cholesterolu v krvi. Pohanka je často doporučovaná právě při problémech s křečovými žilami.

Příprava

Pohanku vaříme v dvojnásobném množství vody s trochou soli. Pohanku vaříme krátce. Stejně jako proso, tedy jáhly, je to zásadotvorná potravina. Je to vhodná příloha jak k zeleninovým salátům, tak k masu. Výborná je také pro přípravu kaše, třeba v kombinaci s rýží.

Nemáte-li rádi pohanku jako potravinu, pak lze v obchodech sehnat i pohankový čaj či čajovou směs, kde je pohanka jako příměs. I tato forma je účinná a prospívá zdraví.

Foto: Saik, gymnosperms.org, .fotocommunity.de, cuppaherbs.co.uk, flworld.com, pflanzenfreunde.com, kuleuven-kulak.be, luirig.altervista.org, wee-yogi.co.uk, .d.umn.edu, summagallicana.it, janessweets.blogspot.com, .visualphotos.com, heartsmartgourmet.blogspot.com, gobotany.newenglandwild.org, intermountainbiota.org, vasily-sergeev.livejournal.com, cherrygal.com, tootoo.com, foodsforlonglife.blogspot.com, searchdictionaries.com, schmerz-orth.blogspot.com, scoopweb.com, flaxindia.blogspot.com, materium.es, actaplantarum.org

28.3.2008 12:00| autor: Renata Petříčková
Více o tématu: pohankazdravé jídlo

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist