Nezbytnost vlákniny

Vlákninou bojujte proti civilizačním onemocněním

Směs složených cukrů je nazývána vlákninou a dělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Mezi prvně jmenovanou patří bobtnaté látky, jež jsou zdrojem energie pro bakterie ve střevě. Tato měkká vláknina snižuje vstřebávání cukrů, tuků, žlučových kyselin a váže vodu. To je důležité pro správnou funkci střev.

Nerozpustná, hrubá vláknina zvětšuje objem střev, podporuje jejich pohyb, čímž působí proti zácpě. V žaludku navíc vyvolává pocit sytosti – proto je důležitou složkou v době, kdy se snažíte snížit váhu. Je nutné ovšem v této době zvýšit příjem tekutin, vitaminů a minerálních látek.

Nedostatek vlákniny je spjat s rozvojem civilizačních chorob ve vyspělých zemích. Je to dáno vymíláním mouky, oddělováním slupek zrn a výrobou bílé mouky. Tmavý chléb totiž obsahuje sedmkrát více vlákniny než bílý. Zdrojem hrubé vlákniny jsou brukvoviny, kořenová zelenina, řepa, chřest, fazolové lusky, plevy či otruby.

Pektiny pak nejdete v jablkách, hruškách, broskvích, meruňkách, citrusech a v rybízu. Lignin objevíte např. v ananasu či listové zelenině. A inulin se skrývá v česneku, cibuli a čekance.

Zdroj: Marie Finsterlová, Péče o pleť a vlasy, vydavatelství Grada

20.2.2007 12:05| autor: Zuzka
Více o tématu: vláknina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist