Největší chyby ve tvém jídelníčku

Tolik se snažíš shodit nějaké to kilo, držíš nekonečné diety, sportuješ, ale ta zpropadená kila ne a ne jít dolů, a to nemluvíme o potížích se zažíváním. Jsi na tom stejně? Možná děláš některou z těchto chyb.

chyby-v-jidelnicku-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Také máš občas pocit plného břicha i když toho moc nesníš, trpíš nadýmáním a hlavně bojuješ s kily navíc? Pak je možná na čase zamyslet se, jestli náhodou není některý z těchto stravovacích hříchů i u tebe docela běžný.

 Nezdravá jídla

Teoreticky dobře víme, že zdravý jídelníček by měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny a měl by být rozmanitý a přiměřený. Ale káva má neodolatelnou vůni, čokoláda zase chuť, oslavy narozenin nejsou denně a „fast food“ je prostě nejrychlejší způsob, jak se najíst, když nestíháme… Hamburgery, smažené hranolky a tatarka však mohou vyvolat nepříjemné překyselení žaludku. Nebezpečné jsou i některé potravinové přísady, např. glutaman, který se přidává do polotovarů.

Co s tím? Nauč se, že pro úpravu jídel je lepší dušení a vaření, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně), listová zelenina. Zeleninu je samozřejmě nejvhodnější konzumovat čerstvou, maximálně připravovat šetrným způsobem, aby se zachovaly vitamíny, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Jako koření se doporučuje používat čerstvé bylinky a šetřit solí. Tučné dresinky na bázi majonézy nahraď lehčími variantami, např. netučným bílým jogurtem, tvarohem či nízkotučným sýrem. Hořčice přidaná do marinády zmírňuje pocit pálení žáhy a nadýmání, majoránka pomůže proti křečím a kurkuma zmírní bolesti žaludku.

Jídlo ve spěchu

Jsme tím vyhlášení, my, Češi, prostě nemáme na jídlo čas nebo si ho na něj spíš nechceme udělat a tak jíme ve spěchu, na ulicích, v dopravních prostředcích či ve stoje. Uspěchaná doba nás nutí jíst rychleji a polykat jedno sousto za druhým, aniž bychom si jídlo v klidu, sousto za soustem, vychutnali. Téměř tři čtvrtiny lidí konzumují jídlo tak rychle, že ani nevnímají jeho chuť. Přitom žaludek potřebuje pro správné trávení čas, pohodu a v neposlední řadě kulturu stolování. A je jasné, že při takovém způsobu stravování naše tělo trpí a to nemluvíme o kilech, co letí strmě nahoru.

Co s tím?  Nauč se jíst pětkrát až šestkrát denně, po menších porcích, v klidu, po malých soustech, potravu rozmělnit v ústech (jedno sousto by se mělo dvacetkrát rozkousat). Při jídle bys neměla nic jiného dělat, takže zapomeň na knížky i surfování po internetu a sociálních sítích. Jídlo si prostě vychutnej.

Přejídání

Znáš to, celý den jsi v jednom kole, takže do sebe hodíš pár kafí při jednáních a večer bys snědla půl krávy a k tomu dva řádky brambor. Jenže nekontrolované přejídání a špatná kombinace jídel jsou nejrychlejší cestou k pálení žáhy, zažívacím potížím a pochopitelně k nadváze. „Při nenadálé hladovce  organismus uvolňuje vodu především z tukové tkáně (z 1 g tuku vzniká kolem 1 ml vody) a také  ze svalové hmoty, ale při návratu k běžnému stravování se voda v těle opět rychle zadrží a kilogramy se vracejí. Klíčem je naopak pravidelnost ve stravování, a to vyžaduje silnou vůli,” upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., nutricionista a nefrolog působící v IPVZ a  odborný garant programu Cambridge Weight Plan.

Co s tím? Rozlišuj dobře chuť od hladu a nesnaž se za každou cenu porce dojídat. Po každém jídle počkej alespoň 15 minut, žaludku chvíli trvá, než dá mozku signál, že je již plný. Ke každému jídlu si dej ovoce nebo zeleninu. Naposledy jez nejpozději tři hodiny před spaním.

Špatný pitný režim

Příliš mnoho vody může vést až k sodíkové nerovnováze v těle. Perlivé nápoje zase způsobují rozšiřování žaludku a to, že se jeho obsah vrací do jícnu. Černý čaj, stejně jako zelený a káva, obsahuje kofein, který organismus odvodňuje. 100% džusy obsahují vlákninu, která na sebe v trávicím traktu váže tekutiny. Hojný přísun alkoholu posouvá průběh řetězců na sebe navazujících chemických reakcí v játrech. Někdy stačí jediná sklenka k tomu, aby tě začala pálit žáha.

Důležité je však dbát také na množství vypitých tekutin – ideální k dostatečnému zavodnění organismu i v horkých dnech jsou voda nebo neslazené ovocné či bylinné čaje. „Tělo má svoje vnitřní regulační mechanismy, dva až dva a půl litru vody denně k jeho správnému fungování stačí. Dostatečné zavodňování organismu dokonce slouží jako prevence zbytečného zadržování tuků a vody. Pokud trpíte zadržováním vody v těle, rozhodně neplatí, že byste měli pít o to méně. Namísto toho je žádoucí pozměnit celý stravovací režim a zařadit do něj potraviny, které pomáhají s odvodněním – například rajčata, rukolu nebo třeba meloun,“ radí profesor Teplan.

Co s tím? Pij rovnoměrně v průběhu celého dne, a to již od rána, nejlépe vodu. Tělu dodávají vodu i potraviny, zelenina a ovoce, polévky. Sklenku vody bys měla vypít  ke každému hrnku kávy či černého čaje.

A jak jsi na tom ty? Také hřešíš fast foody a piješ málo? Nebo máš ještě jiné hříchy? Napiš nám do dikuze, s čím nejvíc při zdravém stravování bojuješ, těšíme se na příspěvky.

Foto: Shutterstock.com

28.6.2021 2:00| autor: Redakce z dostupných zdrojů

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist