9 otázek a odpovědí o hubnutí

Petr Havlíček je známý specialista na výživu, který se nás už mnoho let snaží naučit nejen správně jíst, ale také změnit náš uspěchaný životní styl. V televizi jste ho jistě zaznamenali v úspěšném pořadu Jste to, co jíte.

Pan Havlíček si na mě udělal čas a udělá si ho i na vás. Tento pátek 15.10. totiž bude online odpovídat na vaše dotazy v poradně. A také pro vás máme připraveno super překvapení!

Do poradny vstupte zde.

Děkuji, že jste si na mě udělal čas a předem se omlouvám za tu tatranku, ale celý den jsem nestíhala jíst…
Tohle přesně vystihuje problém naší společnosti. Není na nic čas, z toho vyplývá i nepravidelné stravování a hojně navštěvované fast foody. Výrobci potravin vyrábějí produkty tak upravené, že jsou mnohdy až nevhodné ke konzumaci. Z původní suroviny mají jen jméno.

Tak tedy poraďte, jak to udělat s jídlem, když jsme všichni tolik zaměstnaní?
Zázraky se v tomto případě nedějí, je opravdu velmi důležité, aby si každý udělal čas a jídlo si naplánoval a v klidu ho snědl. Pokud má někdo opravdu náročnou práci, měl by vybírat z lehčích jídel. Nejsou totiž tolik náročné na trávení, neberou energii a vám se nebude chtít po jídle spát.

Myslíte jako light jogurty a light sušenky a tak?:-)
Tak úplně jsem to nemyslel. Musíte si uvědomit, že vždy je něco za něco. Produkty jsou vydávány za netučné, v tom případě se ale tuková složka musí nahradit něčím jiným. Nejlepší je vybírat si produkty, které mají přirozeně sníženou tukovou hodnotu. Například, v případě jogurtů okolo 3%  tuku. Pokud objevíte na etiketě 0% tuku, byl uměle redukován a pravděpodobně o to více zvýšen podíl sacharidů. Také jsem četl studii, která nedávno proběhla odborným tiskem i televizí, jež dokumentuje, že light produkty souvisejí s poruchami plodnosti žen.

Když tedy chci zhubnout, mám omezit jídlo?
Omezit jídlo platí, ale ne drasticky. Držení nízkokalorických diet rozpoutává šetřící metabolické procesy a tělo si spíše tuky šetří a následně ve zvýšené míře i tvoří. Stejné je to se zvyky děvčat, které jedí pouze do patnácti hodin apod. I toto už je to hladovění, které napomáhá jojo efektu. V odpoledních hodinách je sice dobré příjem energie lehce omezit, ale ne zcela hladovět…

A můžu večeřet pouze ovoce?
Ovoce je vlastně jednoduchý cukr. Nenasytí a také chybí bílkovina a tuk. Jako večeře celkem nevhodné. Podobně je na tom dieta formou odstranění příloh. Přílohy jsou zdrojem sacharidů a jsou dominantním zdrojem energie. Náš centrální nervový systém jede pouze na sacharidy. Pokud je tělo nemá, jsme unavení, podráždění, nekoncentrovaní a můžeme mít i deprese. Další velmi rozšířený nesmysl je ten, ve kterém se tvrdí, že kdo nesnídá, hubne. Po noci tělo bez potravy potřebuje přísun energie. Pokud ji tělu nedodáme, najíždí už od rána na úsporný režim.

Mluvil jste o etiketách, co máme na nich opravdu sledovat?
Pokud je na etiketě výrobku dlouhý výčet použitých surovin, které byly použity na jeho výrobu, znamená to, že produkt má s původní surovinou asi pramálo společného. Hledejte produkty s co nepřirozenějším složením (například, aby u jogurtů bylo na etiketě uvedeno pouze mléko, popřípadě i sušené mléko a bakteriální kultury). Dále sledujte obsah soli, tuku, cukrů a vlákniny. Všeobecně platí, že pokud si jdete koupit šunku a na etiketě čtete, že kuřecí nebo vepřové maso v šunce je zastoupeno pouze z 50-ti % zbytek zákonitě tvoří něco jiného, co rozhodně není maso, které ale má šunku tvořit. Správná šunka má mít 90 a více procent masa.

Jak má tedy vypadat takový zdravý jídelníček?
Snídaně – cereálie (je po nich ale rychle hlad, raději bych je viděl jako dopolední snack) nebo tmavé pečivo, šunka, sýr, zelenina

Dopolední svačina a odpolední svačina – cereálie a ovoce, šunka, sýr, knackebrot

Oběd – maso s přílohou a salát, například steak s rýží

Večeře – maso s přílohou a salát – je nutné malinko zredukovat velikost přílohy a také pozor na tuk

Pokud chodíte později odpoledne cvičit, večeře může být o něco větší. Chcete-li trochu zhubnout, je nutné abyste věnovali cvičení alespoň 3 hodiny týdně. Spinning jednou týdně vás nespasí.

Na vaší klinice Centrum Vittore, provádíte vyšetření a děláte stravovací programy. Co všechno tam zájemce o krásnou postavu čeká?
Než se pustíme do tvorby stravovacího plánu, musíme udělat nejrůznější testy. Zjistíme skladbu těla, množství tuku a aktivní hmoty, a při kalorimetrii také hodnotu klidového metabolismu. Probereme životní styl a analýzu stravy. Zjistíme, jestli za přibýváním váhy nestojí například vleklé psychické problémy. I na to máme řešení, protože spolupracujeme s psychology. Po té vypracujeme plán a dohodneme se na kontrolách a měřeních. Klient se také může objednat na zátěžové testy, aby si zjistil, jak je na tom s fyzičkou anebo poznal optimální intenzitu zátěže, kdy tělo nejlépe spaluje tuky.

Připravujete nějaké novinky?
Pracuji na rozšíření služeb v našem centru a také dávám tvář potravinám, o kterých si myslím, že jsou kvalitní a vhodné pro tělo. Byl bych rád, kdyby se dále pokračovalo v pořadu Jste to, co jíte, protože měl velký dopad na chápání zdravého stravování. Na vánoční trh připravujeme s Petrou Lamschovou knihu týkající se úpravy klasických českých jídel tak, aby nepřišly o nic ze své chuti, ale omezilo se množství prázdných kalorií a naopak se zvýšil obsah nutričně prospěšných látek. Pro ty, které nebaví přemýšlet o receptech a vhodných kombinacích potravin jsme nedávno vydali s Petrou knihu  HYPERLINK Jídlo jako životní styl, která je právě plná receptů na rychlá a chutná jídla.

S Ing. Petrem Havlíčkem se uvidíte v online poradně, tento pátek 15. října ve 13 hodin.

Ing. Petr Havlíček Centrum Vittore
Sabrina Harisová

13.10.2010 12:00| autor: Sabrina Harisová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist