Jedlé květiny – poznejte je a ochutnejte!

Květiny jsou nádhernou živou dekorací a my jsme za ně minulý rok zaplatili více než devět miliard korun. Jejich rozmanité tvary, barvy a vůně inspirovali a stále inspirují malíře, skladatele, návrháře a v poslední době i kuchaře.

Stále častěji totiž přidávají do svých receptů a čerstvé květy. Pokud si dokážete představit, že si je do svého jídelníčku zařadíte i vy, musíte znát několik pravidel.

Stručná fakta

* Správná identifikace jedlých květů je důležitá.

* Používejte květiny, které jsou pěstovány bez použití pesticidů.

* Pro nejlepší chuť vybírejte květiny v době vrcholného květu

* Zavádějte konzumaci druhů květin do stravy pomalu, abyste mohli určit alergické reakce.

* Jedlé květy můžete nakládat do octa nebo oleje


Mnoho květů je jedlých a zároveň bezpečných, existují však také jedovaté, které žádnou úpravou na jedlé nezměníte.

Mnohé květy nejen většiny kuchyňských bylin jsou jedlé a bezpečné. Nicméně, správné určení je důležité, protože některé květiny jsou jedovaté a neměly by se jíst, ani se jich dotýkat.  Jejich požití  způsobuje zvracení a bolesti žaludku. Mezi  ně patří květy šalvěje, verbeny, hrachoru, lobelek, narcisu, oleandru, kvetoucího tabáku, máku setého, azalek, rododendronů, kaly a některých orientálních květin. Některé z těchto květin mají jedlé plody či listy, my se však bavíme pouze o květech. Rozhodnete-li se ke konzumaci květů, nepoužívejte květiny s ovadlými lístky, vybledlé květy, či uzavřené. Květ musí být rozvitý, abyste si ho mohli pořádně prohlédnout. Vezměte to tak, že jsou květy nedozrálé a přezrálé. Ty nedozrálé jsou hořké nebo trpké. A ty přezrálé jsou na tom podobně. Květiny k jídlu si pěstujte doma. Určitě si je nenakupujte v květinářství a zahradních centrech. Tam se setkáte jen s těmi pěstovanými pro dekorativní spotřebu. Během růstu jsou ošetřovány pesticidy a chemickými přihnojovadly, což na talíři nemá co dělat.

A jaké jsou ty jedlé?
Ibišek, kopr, sedmikráska, brutnák, brokolice, květák, heřmánek, begónie, hořčice, měsíček, zahradní chryzantémy, šafrán, čekanka, koriandr, květy citrusových plodů, dýně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, levandule, libeček, máta, květ jabloně, meduňka, modřenec, bazalka, bergamot, majoránka, oregáno, pelargónie, rozmarýn, růže, saturejka, pampeliška, tymián, šeřík, aksamitník, yucca…apod.

Čtěte také:

Co sázet na zahrádku v květnu?

Narcisy – velikonoční květiny mnoha barev

Barevné polštářky na jarní skalce

Tak, jako správný houbař si musí být jistý, které houby sbírá, i v případě konzumace květů je dobré si  ověřit, zda lákavě vonící květ nepatří  jedovatým květinám, či zda nezpůsobuje alergické reakce.

Dobrou chuť !

Připraveno ve spolupráci s Magazinzahrada.cz

20.6.2011 12:00| autor: Sabrina Harisová
Více o tématu: konzumace květinkvětiny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist