Hovězí, kuřecí, vepřové… Jaké maso má nejmíň kalorií a které je prospěšné pro tvé zdraví?

Také už ti jde hlava kolem ze všech těch protichůdných informací? Jednou jíst maso máš, ale ne hovězí. Podruhé je hovězí zase mnohem lepší než kuřecí, co je plné chemie, a pak je zase kuřecí to nejlepší pro tebe. Jak je to tedy doopravdy? Jaké maso bys měla jíst, kolik obsahuje kalorií a čím je prospěšné pro tvé zdraví?

maso-1100x618.jpg Zdroj: www.shutterstock.com

Podle americké organizace USDA v posledních letech významně vzrůstá spotřeba masa, zejména kuřecího. Pravděpodobnou příčinou je popularizace stravy a díky tomu si lidé více všímají, co jedí. Což je vede k tomu, že se snaží vyhýbat sacharidům a upřednostňují bílkoviny. A i když existují rostlinné zdroje bílkovin nejoblíbenějším zdrojem stále zůstává maso. Ale  máš tušení, které maso je tvému zdraví prospěšné víc a které už méně? A jaké je fajn na hubnutí? Tady máš základní druhy masa a jejich vliv na naše tělo.

Drůběží maso

Drůbež, běžně označovaná jako bílé maso, je dnes nejkonzumovanějším masem. Díky přechodu spotřebitelů na zdravější stravu drůbež zvítězila nad hovězím masem kvůli nižšímu obsahu tuku. Drůbeží maso postupně od padesátých let získává čím dál větší oblibu, ale ne všechny druhy drůbeže však mají nízký obsah tuku. Podívejme se na pět nejvíce konzumovaných drůbežích mas.

Kuřecí maso

Každý Američan sní každý rok přibližně 50 kilogramů kuřecího masa, my polovinu, tedy asi 25 kg masa ročně. Kromě toho, že kuřecí je velmi cenově dostupné, je také bohaté na bílkoviny a méně tučné. Ve srovnání s jinými druhy masa má stejný obsah bílkovin, ale mnohem nižší obsah tuku. Kuře je slušný zdroj vitamínů a minerálů včetně draslíku, fosforu a vitamínů B. Kromě toho lze z kostí snadno extrahovat kolagen a želatinu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 109,8 kcal

Protein – 20 g

Tuk – 3 g

Cholesterol – 58 mg

Krocaní maso

Hvězda stolu díkůvzdání. Krocan zaujímá druhé místo v popularitě drůbežího masa v USA, u nás už si tak dobře rozhodně nevede. Má hlubší, ale sušší chuť než kuře. Obsahuje značné množství vitamínů B, draslíku, selenu a fosforu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 98,6 kcal

Protein – 16 g

Tuk – 6 g

Kachní maso

Kachní maso je většinou oblíbené v asijských kuchyních. Je blíže chuti a struktuře červeného masa. Je bohaté na vitaminy, selen, zinek, fosfor a B, které pomáhají optimalizovat produkci energie a zvyšují imunitní systém. I když je kachna bohatá na živiny a má mnoho zdravotních výhod, má velmi vysoký obsah tuku a měla by být konzumována s mírou.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 286,6 kcal

Protein – 16 g

Tuk – 23 g

Křepelčí maso

Křepelka je populární spíše pro svá drobná skvrnitá vejce než pro své maso. Stejně jako jiná drůbež jsou křepelky bohaté na bílkoviny a jsou dobrým zdrojem zinku a vitaminu B. Mají jemné a svěží maso, které má specifičtější chuť než kuře.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 116,7 kcal

Protein – 24 g

Druhy červeného masa

Maso savců je v syrovém stavu obvykle červené, a to kvůli proteinu jménem myoglobin. Z toho důvodu se také vžil název červené maso. I když je diskuse o jeho vlivu na zdraví sporná, červené maso je nepochybně plné živin. Je to skvělý zdroj bílkovin, železa, zinku a selenu.

Hovězí maso

Než ho kuře sesadilo z vrcholu, hovězí maso bylo nejoblíbenější maso konzumované ve většině zemí světa. Obsahuje významné množství železa, zinku a vitaminu B12. Obsahuje také kreatinin, kyselinu linolovou a glutathion, které mají prospěšné účinky na zdraví.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 256,7 kcal

Protein – 12 g

Tuk – 23 g

Vepřové maso

Díky své světlé barvě bylo vepřové maso ještě před pár desítkami let považováno za bílé maso. Avšak přítomnost velkého množství myoglobinu z něj dělá červené maso. Ze všech druhů masa má vepřové maso nejvyšší obsah vitaminu B12 (thiamin). Obsahuje také velké množství selenu a zinku, díky čemuž je prospěšný při posilování imunitního systému, v boji proti oxidačnímu stresu a také optimalizuje produkci hormonů.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 262,4 kcal

Protein – 17 g

Tuk – 22 g

Cholesterol – 72 mg

Jehněčí a skopové maso

Jehněčí a skopové maso je maso z ovcí. Jehněčí je od ovcí mladších než jeden rok, což činí maso měkčím. Na druhé straně skopové maso od dospělých ovcí má tendenci být tvrdé a má vyšší obsah tuku. Jehněčí maso je považováno za výživnější variantu červeného masa, protože ovce se pasou po celý den, což má za následek nižší obsah tuku. Obsahuje také základní živiny, jako jsou zinek, selen a vitaminy B.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie – 526,6 kcal

Protein – 7 g

Tuk – 30 g

Které maso je nejzdravější?

Neexistuje jediný typ masa, který je zdravější než všechny ostatní. Přínosy pro zdraví závisí na mnoha faktorech, včetně prostředí, ve kterém byla zvířata chována a čím byla krmena. Živiny se také liší v závislosti na kusu masa.

Jeho kalorický obsah také závisí na tom, ze které části pochází a jak se vaří. Abychom ti však poskytli obecnou představu o tom, kolik kalorií pravděpodobně konzumuješ, uvádíme srovnání kalorického obsahu různých druhů masa na základě 100 g porce.

Bílé masoObsah kaloriíČervené masoObsah kalorií
Kuřecí109.8Hovězí256.7
Krůtí98.6Vepřové262.4
Kachní286.6Skopové526.6
Křepelčí116.7Bizoní350.1

Pokud chceš komplexnější srovnání nutričních hodnot těchto druhů masa, použij interaktivní porovnávací nástroj.

Na mase záleží

Dokonce i při sporech týkajících se škodlivých účinků konzumace masa na naše zdraví a životní prostředí je maso stále jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, železa a dalších vitamínů a minerálů. I maso může být součástí zdravé výživy, pokud se rozhodneš pro zdravější výběr toho, jaké maso budeš jíst a budeš ho správně vařit.

Abys nepřibírala a přesto měla dostatečný přísun bílkovin, udržuj spotřebu přibližně 70 g denně. Pokud snižuješ množství kalorií, zvol vaření s nízkým obsahem tuků, jako je napařování, grilování nebo pečení. Můžeš také střídat maso s rostlinnými zdroji bílkovin, jako je tofu, čočka a konopí. A co je nejdůležitější, vyvaž svou stravu dostatečným množstvím z jiných skupin potravin, zejména z ovoce a zeleniny. Tvé zdraví se v konečném důsledku opírá o tvou celkovou stravu a životní styl, nikoli pouze o to, jaký druh masa konzumuješ.

Foto: shutterstock.com, calorie-charts.info

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist